Dark
Light

Wanneer is Google opgericht?

Google viert achttiende verjaardag
1 minuut leestijd
Wanneer is Google opgericht?
Wanneer is Google opgericht?

Wanneer is Google opgericht? Op die vraag geeft Google vandaag middels een speciale Doodle zelf antwoord: 4 september 1998. Bijzonder is echter dat Google de Doodle online zet op 27 september. Op die dag van jaar viert het bedrijf de laatste jaren namelijk steeds zijn verjaardag.

Oude startpagina van Google
Oude startpagina van Google
Sinds 2006 wordt de bedrijfsverjaardag gevierd op 27 september. Een jaar daarvoor viel de verjaardag op 26 september. In 2004 ging de verjaardags-Doodle online op 7 september en in 2003 gebeurde dat op 6 september. En vandaag beweert het bedrijf via de Doodle dus dat het bedrijf werd opgericht op 4 september 1998.

Geschiedenis van Google

Feit is dat Google werd opgericht door Larry Page en Sergey Brin. De twee postdocstudenten Informatica ontmoetten elkaar op de Stanford-universiteit en werkten vanaf 1996 aan de ontwikkeling van een zoekmachine die ze toen nog BackRub noemden. Deze zoekmachine werd ruim een jaar gebruikt binnen de Stanford-universiteit maar gebruikte daar uiteindelijk teveel bandbreedte.

In 1997 besloten Larry Page en Sergey Brin dat de zoekmachine een nieuwe naam moest krijgen. Ze kozen uiteindelijk voor Google, een woordspeling op Googol, de wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Volgens de overlevering zou een klein spelfoutje er voor gezorgd hebben dat Google tegenwoordig Google heet. Een investeerder zou in de beginperiode per abuis Google in plaats van Googol hebben geschreven op een cheque. Page en Brin zouden hierna besloten hebben hun bedrijf dan maar Google te gaan noemen.

September 1998 wordt Google als naamloze vennootschap geregistreerd in Californië. Het bedrijf maakt al snel naam. Februari 1999 is de eerste bedrijfsruimte, een gehuurde garage, al te klein en verhuist het bedrijf naar een nieuw pand in Palo Alto, Californië. Enkele maanden later wordt er opnieuw verhuisd. Google betrekt dan voor het eerst een pand in Mountain View, een stad enkele kilometers ten zuiden van de Stanford-universiteit.

Het internetbedrijf hanteert sinds enige jaren 27 september als verjaardagsdatum. Verder is 15 september een belangrijke datum voor het bedrijf. Op die dag in 1997 registreerden Page en Brin namelijk het domein Google.com.

Lees ook: Geschiedenis van de digitale (r)evolutie
…en: Geschiedenis van het Google-logo
Boek: Hoe Google werkt

×