Zoektocht naar verwantschap Vlamingen en Romeinen

Wetenschappers van de KU Leuven gaan onderzoeken of er nog een genetische band is tussen de Romeinse bezetters van tweeduizend jaar geleden en de huidige inwoners van Vlaanderen. Dat meldt de VRT.

Om te bekijken of er nog een band bestaat tussen de Romeinen van toen en Vlamingen van nu zullen er DNA-stalen afgenomen worden bij inwoners van verschillende Vlaamse regio’s. Het onderzoek concentreert zich op regio’s waar de Romeinen in het verleden duidelijk aanwezig waren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de streek van Tongeren en Oudenburg.

Er wordt alleen DNA afgenomen van mannen van wie de familie al zeker vierhonderd jaar in dezelfde gemeente woont. De VRT schrijft:

“Bij de analyse van die stalen zouden kleine variaties in de Y-chromosomen, die meestal onveranderd worden doorgegeven van vader op zoon, indicaties kunnen opleveren over een mogelijke link met DNA uit het Middellandse Zeegebied.”

De onderzoekers hopen een zogenaamd Romeins signaal in het DNA te kunnen vinden.

- advertentie -

Het Romeins DNA-project is niet alleen opgezet om een verwantschap aan te tonen tussen Vlamingen en Romeinen. Breder hopen de onderzoekers ook een beeld te krijgen van bepaalde historische migratiefenomenen in Vlaanderen.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: