Zoni Weisz spreekt Verenigde Naties toe

Over ‘vergeten Holocaust’ van Sinti en Roma
/
1 minuut leestijd
Vergaderzaal van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties
Vergaderzaal van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

De Nederlandse Sinto en Holocaust-overlevende Zoni Weisz spreekt eind deze maand in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe, tijdens de jaarlijkse Holocaust Memorial Day. De internationaal vertegenwoordiger van de Sinti- en Roma-gemeenschap en auteur van het boek Zoni. De vergeten Holocaust is op persoonlijke titel uitgenodigd.

Zoni Weisz
Zoni Weisz
Zoni Weisz (1937) zal op 27 januari in New York spreken over de ‘vergeten Holocaust’ van de Sinti en Roma en het hedendaags racisme. In 1944 wist Weisz als zevenjarige zigeunerjongen met hulp van een politieagent te ontsnappen aan het transport naar Auschwitz. Zijn ouders, zusjes, broertje en nog meer familieleden konden niet ontkomen aan de nazi-terreur, net als ruim een half miljoen andere Roma en Sinti.

De Nederlander is lid van het Nederlands Auschwitz Comité en zet zich in voor de herinnering aan de zigeunerholocaust. Hij is door koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn inzet voor de Nederlandse bloemenindustrie én zijn inzet voor de Sinti en Roma. Eerder sprak hij al de Duitse Bondsdag toe tijdens Holocaust Memorial Day.

Boek: Zoni. De vergeten Holocaust

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Een dierentuin tussen de puinhopen van nazi-Duitsland

Hierna verschenen

Dwangarbeid in de gaskamers en crematoria van Auschwitz

0
Reageren op dit bericht?x