Zoni Weisz spreekt Verenigde Naties toe

Over ‘vergeten Holocaust’ van Sinti en Roma

De Nederlandse Sinto en Holocaust-overlevende Zoni Weisz spreekt eind deze maand in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe, tijdens de jaarlijkse Holocaust Memorial Day. De internationaal vertegenwoordiger van de Sinti- en Roma-gemeenschap en auteur van het boek Zoni. De vergeten Holocaust is op persoonlijke titel uitgenodigd.

Zoni Weisz
Zoni Weisz
Zoni Weisz (1937) zal op 27 januari in New York spreken over de ‘vergeten Holocaust’ van de Sinti en Roma en het hedendaags racisme. In 1944 wist Weisz als zevenjarige zigeunerjongen met hulp van een politieagent te ontsnappen aan het transport naar Auschwitz. Zijn ouders, zusjes, broertje en nog meer familieleden konden niet ontkomen aan de nazi-terreur, net als ruim een half miljoen andere Roma en Sinti.

De Nederlander is lid van het Nederlands Auschwitz Comité en zet zich in voor de herinnering aan de zigeunerholocaust. Hij is door koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn inzet voor de Nederlandse bloemenindustrie én zijn inzet voor de Sinti en Roma. Eerder sprak hij al de Duitse Bondsdag toe tijdens Holocaust Memorial Day.

Boek: Zoni. De vergeten Holocaust

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: