In de Nederlandse taal en in dialecten zijn ruim 130 zigeunerwoorden in omloop. Zigeuners, zoals de Roma en Sinti, zijn mensen die al eeuwen rondreizen en geen eigen land hebben. Ze wo(o)n(d)en verspreid over Europa en Azië. Al sinds de late Middeleeuwen wonen er zigeuners in Nederland. Zij hebben de Nederlandse taal tientallen woorden opgeleverd.
Zoni Weisz - een Nederlandse Sinto, overlevende van de Holocaust en bloemist - schreef een boek over zijn leven en werk: 'Zoni. De vergeten Holocaust'.
De Nederlandse Sinto en Holocaust-overlevende Zoni Weisz spreekt eind deze maand in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe, tijdens de jaarlijkse Holocaust Memorial Day.
De Porajmos, zo noemen de Roma de massamoord op hun volk door de nazi’s. Schattingen van hoeveel Roma en Sinti vermoord werden gedurende de naziperiode lopen sterk uiteen, maar vaststaat dat het gaat om honderdduizenden.
Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork op transport werden gesteld. Daarom wordt op zondag 18 mei 2014 een herdenking gehouden. Het herdenkingsprogramma bij De 102.000 Stenen, in het bijzonder de 213 stenen met een vlammetje, zal bestaan uit overdenkingen, gebeden en muziek.
Sinds het voorjaar van 2012 is via de website www.tweedewereldoorlog.nl een online tentoonstelling te bezoeken over de vervolging van Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. De themasite, getiteld “De Vergeten Genocide”, is nu genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs 2012.
Ter nagedachtenis van alle slachtoffers van Auschwitz vindt in 2012 in een reeks Europese steden een bijzonder project plaats: Requiem voor Auschwitz. De eerste stad die aangedaan wordt is Amsterdam. Requiem voor Auschwitz is een ‘monument in muziek, film, beeld en woord’. Kern van het project is de compositie Requiem voor Auschwitz (2009) van de Nederlandse sinto-autodidact Roger Moreno Rathgeb.