Anna Paulowna krijgt grote tentoonstelling op Paleis Het Loo

Titel tentoonstelling: ‘Anna Paulowna, een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof’

Paleis Het Loo werkt momenteel aan een grote tentoonstelling over Anna Paulowna. Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat deze zus van de Russische tsaar met koning Willem II trouwde. Hierdoor raakte het Huis van Oranje nauw verbonden met de Romanov-dynastie.

Koningin Anna Paulowna door Nicaise De Keyser, 1849

Koningin Anna Paulowna door Nicaise De Keyser, 1849

Het feit dat Anna Paulowna precies tweehonderd jaar geleden in het huwelijksbootje stapte en naar Nederland verhuisde, is voor Paleis Het Loo aanleiding om een tentoonstelling aan de voormalige koningin der Nederlanden te wijden. Het museum belooft het leven van de Romanov-telg uitvoerig te belichten en ook veel objecten uit het voormalige bezit van de koning te tonen. Paleis Het Loo noemt de tsarendochter een van de meest kleurrijke vorstinnen die Nederland heeft gekend. De titel van de tentoonstelling luidt dan ook Anna Paulowna, een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof.

Anna Paulowna was behalve koningin van Nederland, vooral Russisch grootvorstin. Zij vond etiquette erg belangrijk. In 1845 werd een Noord-Hollandse polder naar haar genoemd: de huidige gemeente Anna Paulowna. Samen met koning Willem II verzamelde ze veel kunst. Veel van die kunst belandde uiteindelijk in de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg.

De tentoonstelling is vanaf begin oktober te bezoeken.

- advertentie -
Ivan IV de Verschrikkelijke
Op 16 januari 1547 wordt Ivan Grozny de eerste tsaar van Rusland.…
Portret van Amalia van Solms en Charlotte de la Trémoïlle - Gerard van Honthorst (Paleis Het Loo)
Paleis Het Loo is de nieuwe eigenaar van een zeventiende-eeuws portret van Amalia…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: