Modelbaby van de nazi’s was Joods meisje

Hessy Taft op de cover van 'Sonne ins Haus'

Hessy Taft op de cover van ‘Sonne ins Haus’

De Duitse baby Hessy Taft werd door de nazi´s neergezet als de perfecte Duitse baby. In werkelijkheid is Hessy Taft echter Joods. Het Duitse dagblad Bild bericht hier deze week over.

De beeltenis van Hessy Taft sierde in 1935 de cover van het nazi-blaadje Sonne ins Haus. Niemand minder dan propagandaminister Joseph Goebbels zou er voor gezorgd hebben dat de foto van de baby op de voorkant van het naziblad kwam. Goebbels koos de foto uit in een wedstrijd voor de mooiste Arische baby. Hij had ongetwijfeld een andere keus gemaakt, als hij geweten had dat de bewuste baby Joods was.

Belachelijk

De moeder van Hessy liet de foto maken toen haar baby zes maanden oud was. Ze ontdekte pas dat de foto gebruikt was voor de wedstrijd toen het blad was uitgebracht. Moeder nam contact op met de fotograaf en die bekende dat hij de foto ingestuurd had. Hij verklaarde dat hij de nazi’s belachelijk had willen maken door een foto van een Joodse baby in te zenden.

De ouders van baby Taft (toen nog Levinsons) waren bang dat de foto hen in de problemen zou brengen. Uit angst voor de nazi´s hielden ze hun dochter daarom enige tijd binnen.

Tegenwoordig woont en werkt Hessy Taft in Amerika. Enige tijd geleden bezocht de inmiddels 80-jarige vrouw het Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem. Ze leverde daar een exemplaar in van Sonne ins Haus waarop haar foto te vinden is.

Jewish Survivor, Hessy Taft on being the “Aryan poster child.”

Een geopende fles Selterswasser - cc
Een geopende fles Selterswasser - ccPoolse archeologen hebben…
Harry Verheij in 1966 - cc Nationaal Archief
Harry Verheij in 1966 - cc Nationaal ArchiefDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: