De Sportpalast-rede van Joseph Goebbels (1943)

Op 18 februari 1943 hield de Duitse minister van propaganda Joseph Goebbels zijn beruchte Sportpalastrede in Berlijn. Tijdens deze speech proclameerde Goebbels de ‘totale oorlog’. Duitsland en haar inwoners moesten voortaan nog maar aan één ding denken: oorlog.

Joseph Goebbels in 1934 tijdens een toespraak voor een menigte SA'ers in Berlijn - Bundesarchiv
Joseph Goebbels in 1934 tijdens een toespraak voor een menigte SA’ers in Berlijn – Bundesarchiv
De toespraak kwam op een moment dat het moraal in Duitsland flink gezakt was. Duidelijk was dat een snelle overwinning aan het Oostfront er niet meer in zat en omdat Hitler Amerika de oorlog had verklaard, werd de strijd tegen de westelijke geallieerden ook een moeilijke zaak.

Joseph Goebbels werd onder Adolf Hitler minister van propaganda. De totstandkoming van de zogenaamde ‘Führer-mythe’ rondom Hitler wordt voor een groot deel toegeschreven aan Goebbels.

Goebbels bleef Hitler tot het allerlaatste moment trouw. Samen met zijn vrouw en kinderen (die als eerbetoon voor Hitler allemaal een naam kregen die met een ‘H’ begint) bleef hij in de bunker in Berlijn toen Russische troepen steeds verder opstoomden. Nadat Hitler en zijn vrouw Eva Braun op 30 april 1945 zelfmoord hebben gepleegd werd Goebbels de nieuwe Führer. Slechts één dag, want de volgende dag (1 mei 1945) pleegde Goebbels samen met zijn vrouw Magda eveneens zelfmoord. Hun zes kinderen hadden ze eerder al gedood.

- advertentie -

Joseph Goebbels – Sportpalastrede
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: