Dark
Light

De 103 onbekenden van Loenen worden opgegraven

1 minuut leestijd
Graf voor een ´Onbekende Nederlander´
Graf voor een ´Onbekende Nederlander´ op het Nationaal Ereveld Loenen (CC BY 2.5 - P.J.L Laurens - wiki)

Op het Nationaal Ereveld Loenen bij Apeldoorn liggen bijna vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Daarvan zijn er nog altijd 103 die onbekend zijn gebleven. De stoffelijke resten van deze slachtoffers worden nu opgegraven in een laatste poging de ‘onbekenden van Loenen’ te identificeren. Dat meldt Defensie.

Toegangspoort Ereveld Loenen (Historiek)
Toegangspoort Ereveld Loenen (Historiek)
De Bergings-en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) start dinsdag met de opgravingen op het Ereveld. Dit in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting. In een jaar tijd worden de 103 graven (ongeveer tien per keer) geopend. Vervolgens brengt de BIDKL de stoffelijke resten voor onderzoek naar het laboratorium op de Du Moulinkazerne in Soesterberg.

Van zowel de stoffelijke resten als van mogelijke nabestaanden wordt DNA afgenomen en opgeslagen in de DNA-databank voor Vermiste Personen. Met behulp van diverse archieven, zoals het archief van de Oorlogsgravenstichting, wordt verder onderzoek gedaan. Het totale onderzoek kan enkele jaren gaan duren. Defensie:

“Van de 103 onbekenden zijn wel gegevens bekend. Maar deze informatie heeft geen identificaties opgeleverd. Met de moderne technieken zoals DNA-onderzoek is dat nu misschien wel mogelijk. Maar het is tegelijk ook de laatste kans omdat de groep directe nabestaanden (kinderen, broers en zussen) steeds kleiner wordt. Het is dus van groot belang dat mogelijke nabestaanden zich melden bij de BIDKL of de Oorlogsgravenstichting.”

Nabestaanden kunnen zich per mail melden bij defensie of de Oorlogsgravenstichting. De BIDKL neemt van de stoffelijke resten monsters af in de vorm van een stukje dijbeen en een gebitselement. Van de mogelijke nabestaanden waarvan het DNA nog niet in de DNA-databank voor Vermiste Personen is opgeslagen, neemt de BIDKL een wangslijmvliesmonster af.

Waalsdorpervlakte

De 103 onbekende Nederlanders die op het Nationale Ereveld Loenen liggen begraven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen en anoniem begraven op onder meer de Waalsdorpervlakte, de omgeving van Kamp Amersfoort en in Duitsland. Na de oorlog zijn ze herbegraven op het Ereveld. De Oorlogsgravenstichting beheert het Nationaal Ereveld Loenen.

Lees ook: Nationaal Ereveld Loenen – Erebegraafplaats
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×