Week van de koloniale geschiedenis

12.000 jaar oud skelet van tienermeisje gevonden bij Yucatán

Een bijzondere vondst voor de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Duikers stuitten daar op een skelet van tussen de 12.000 en 13.000 jaar oud. Volgens wetenschappers maakt de vondst meer duidelijk over de afstamming van de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Wetenschappers vermoeden dat de moderne mens tussen de 26.000 en 18.000 jaar geleden in Amerika aanbelandde. De oudste voetstap van Noord-Amerika is 10.500 jaar oud en werd begin dit jaar gevonden in de Chihuahuawoestijn. Waarschijnlijk gaat het om voetsporen van nomadische jagerverzamelaars.

Het skelet dat voor de kust van Yucatán is gevonden, is nog een stuk ouder. Het gaat om het skelet van een tienermeisje. De vondst werd in 2007 gedaan op ongeveer veertig meter diepte in een groot grottenstelsel. Het meisje is Naia genoemd (Grieks voor waternimf). Naast het skelet van het meisje vonden de duikers ook verschillende oude dierenskeletten.

Genetisch onderzoek

De afgelopen jaren is het skelet uitvoerig onderzocht. Volgens de onderzoekers was Naia ongeveer vijftien jaar oud toen ze overleed. Waarschijnlijk maakte ze een dodelijke val en was ze op slag dood. Het meisje was bijna anderhalve meter lang. Het gebit is nog volledig intact en vrijwel alle grote botten van het skelet zijn gevonden. Dit maakte genetisch onderzoek goed mogelijk. Alleen de handen en voeten missen. Die zijn vermoedelijk meegevoerd met de stroming.

- advertentie -

Volgens de wetenschappers, die over hun onderzoek publiceren in het wetenschappelijke vakblad Science, is het meisje verwant aan de huidige inheemse Amerikanen. Haar voorouders zouden van Beringië komen. Dit is een landmassa die vroeger een verbinding vormde tussen Alaska en Siberië. Er bestaat al langer een theorie die zegt dat alle indianen in oorsprong van Beringië. De vondst van het skelet ondersteunt die theorie.

Finding Naia

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: