Intacte Maya-kano van 1000 jaar oud gevonden

Bij het Mexicaanse schiereiland Yucatán hebben onderwaterarcheologen een goed bewaarde kan uit de Maya-tijd gevonden. Het houten vaartuig is volgens de onderzoekers mogelijk meer dan duizend jaar oud.

Frida Kahlo en Diego Rivera

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst toont voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met topkunst uit Mexico. Naast schilderijen van Frida Kahlo (Mexico, 1907-1954) en de andere Mexicaanse modernisten, is ook een selectie tekeningen en foto’s te zien.

Alfonso Caso en de archeologische site Monte Albán

De Mexicaanse archeoloog en jurist Alfonso Caso verwierf begin jaren dertig van de vorige eeuw wereldwijd bekendheid toen hij tijdens opgravingen in de precolumbiaanse site van Monte Albán op een intacte graftombe met tal van grafgiften, gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen stuitte.

‘Nieuw bewijs gevonden voor uitsterven dinosauriërs’

Een internationaal onderzoeksteam, waaraan ook twee wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam onderdeel uitmaken, zegt nieuw bewijs te hebben gevonden dat een groot aantal dinosauriërsoorten miljoenen jaren geleden uitstierf door een meteorietinslag in Mexico.

Mexico-Stad verwijdert standbeeld van Columbus

In Mexico-Stad is een standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus verwijderd. De lokale autoriteiten besloten het beeld aan de Paseo de la Reforma weg te halen, nadat activisten gedreigd hadden het tijdens een betoging te verwijderen.

Quetzalcoatl – God uit de Azteekse mythologie

De god Quetzalcóatl is een van de belangrijkste goden, beter gezegd: goddelijke entiteiten, uit de mythologie van de Azteken. Zijn naam kan vertaald worden als de gevederde slang of de waardevolle tweeling.

Heilige oorlog in Mexico

De cristero-oorlog was een Mexicaanse burgeroorlog van nationale omvang, die zich afspeelde in de nasleep van de Mexicaanse revolutie. Deze revolutie, met als doel een liberale democratie in Mexico te vestigen, kreeg rond 1917 een antiklerikale inslag.

Frida Kahlo (1907-1954) – Mexicaanse kunstschilderes

Frida Kahlo werd als derde dochter van een Duitse immigrant op 6 juli 1907 geboren in Coyoacán, een volkswijk in Mexico-stad. Op dat moment kon niemand bevroeden dat zij ooit één van de bekendste en meest getalenteerde kunstenaressen van haar tijd zou worden.

400 jaar oud kerkje van Quechula weer boven water

Bij extreem lage waterstanden komt in Mexico om de zoveel tijd een vierhonderd jaar oude kerk boven water. Het dorpje Quechula, waar de kerk het middelpunt van vormde, overstroomde in 1966 vanwege de bouw van een groot stuwmeer.

Maya-stad ontdekt in Mexicaans oerwoud

De stad wordt door de onderzoekers Lagunita genoemd. In de oude stad zijn verschillende monumentale gebouwen, pleinen en een twintig meter hoge piramide gevonden. Ook werd een ommuurd terrein aangetroffen waar de Maya´s een balspel beoefenden.

Mensentanden ontdekt in 300 jaar oud Christusbeeld

Een driehonderd jaar oud Christusbeeld in Mexico heeft tijdens een restauratie onlangs een bijzonder geheim prijsgegeven. Restaurateurs ontdekten dat in de mond van het beeld echte mensentanden zijn verwerkt. Het Mexicaanse Nationaal Antropologisch en Historisch Instituut (INAH) heeft dat bekendgemaakt.