Dark
Light

140.000 beelden Anefo-collectie beschikbaar voor app-contest

Auteur:
1 minuut leestijd

Brand in Westerstraat in de Jordaan. Twee katten werden door de brandweer gered van verstikkingsdood – Fotograaf: Eric Koch / Anefo, 1968
Het Nationaal Archief heeft een collectie van ruim 140.000 duizend beelden uit de Anefo persfotocollectie beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars die er culturele apps mee kunnen bouwen.

Afgelopen zaterdag werd er een zogenaamde ‘app-competitie voor cultuur’ gelanceerd. Meer dan honderd ontwikkelaars worden uitgedaagd om de komende tijd apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van culturele instellingen. De wedstrijd is een initiatief van Open Cultuur Data, een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers en open data-deskundigen. Het Nationaal Archief heeft voor de competitie 140.000 beelden uit de collectie van het foto-persbureau Anefo beschikbaar gesteld.

De afbeeldingen zijn beschikbaar als open cultuurdata onder een zogenaamde Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen (CC BY-SA) licentie. De bijbehorende metadata (beschrijvende data) van de foto’s is beschikbaar onder een CC0 licentie. De set bevat volgens het Nationaal Archief een doorsnede van het Nederlandse politieke, maatschappelijke en culturele leven tussen 1959 en 1989.

Prinses Beatrix en prins Claus bij opening ESTEC te Noordwijk – Fotograaf: Eric Koch / Anefo, 1968
De archiefinstelling heeft ook een prijs van 2500 beschikbaar gesteld voor de meest vernieuwende toepassing die zich richt op doelgroepen die nog weinig gebruik maken van het archief.

Naast het Nationaal Archief (NA) presenteerden afgelopen weekend onder andere het Rijksmuseum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Regionaal Archief Nijmegen collecties open cultuurdata. De deadline voor de ‘app-competitie voor cultuur’ is op 31 december 2012. De inzendingen worden daarna door een vakjury beoordeeld.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×