Week van de koloniale geschiedenis

140.000 beelden Anefo-collectie beschikbaar voor app-contest

Brand in Westerstraat in de Jordaan. Twee katten werden door de brandweer gered van verstikkingsdood – Fotograaf: Eric Koch / Anefo, 1968
Het Nationaal Archief heeft een collectie van ruim 140.000 duizend beelden uit de Anefo persfotocollectie beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars die er culturele apps mee kunnen bouwen.

Afgelopen zaterdag werd er een zogenaamde ‘app-competitie voor cultuur’ gelanceerd. Meer dan honderd ontwikkelaars worden uitgedaagd om de komende tijd apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van culturele instellingen.

De wedstrijd is een initiatief van Open Cultuur Data, een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers en open data-deskundigen. Het Nationaal Archief heeft voor de competitie 140.000 beelden uit de collectie van het foto-persbureau Anefo beschikbaar gesteld.

- advertentie -

De afbeeldingenPrinses Beatrix en prins Claus bij opening ESTEC te Noordwijk – Fotograaf: Eric Koch / Anefo, 1968

zijn beschikbaar als open cultuurdata onder een zogenaamde Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen (CC BY-SA) licentie. De bijbehorende metadata (beschrijvende data) van de foto’s is beschikbaar onder een CC0 licentie. De set bevat volgens het Nationaal Archief een doorsnede van het Nederlandse politieke, maatschappelijke en culturele leven tussen 1959 en 1989.

De archiefinstelling heeft ook een prijs van 2500 beschikbaar gesteld voor de meest vernieuwende toepassing die zich richt op doelgroepen die nog weinig gebruik maken van het archief.

Naast het Nationaal Archief (NA) presenteerden afgelopen weekend onder andere het Rijksmuseum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Regionaal Archief Nijmegen collecties open cultuurdata.

De deadline voor de ‘app-competitie voor cultuur’ is op 31 december 2012. De inzendingen worden daarna door een vakjury beoordeeld.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: