Dark
Light

Lijst van goederen voor inkoop van slaven, 1688

Verdieping van Nederland
Auteur:
1 minuut leestijd
Lijst van goederen voor inkoop van slaven, 1688

De periode tussen 1630 en 1730 is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis; de West-Indische Compagnie handelt in mensen. Afrikaanse en Arabische handelaren voeren vanuit het Afrikaanse achterland slaven aan naar de kust. Daarvandaan verschepen de Nederlanders hen naar de Caraïben en Noord-Amerika. Velen komen tijdens de overtocht aan hun einde.

Lijst van goederen voor inkoop van slaven, 1688

De Nederlanders kopen de slaven met goederen als textiel, kralen, wapens, buskruit, en kaurischelpen, die als lokaal betaalmiddel dienen. Om aan die goederen te komen sturen zij aan het moederland lijsten van benodigdheden. Bij deze bestellijst is een monstertje van gewenste kralen gevoegd.

Klik hier voor een grotere afbeelding van dit document

Vorige topstukVolgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een lijst van goederen voor inkoop van slaven, 1688. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

×