Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Een weglopersdorp in Suriname

Verdieping van Nederland
1 minuut leestijd
Een weglopersdorp in Suriname - Onder-luitenant Frederici, 1772 - Nationaal Archief
Een weglopersdorp in Suriname - Onder-luitenant Frederici, 1772 - Nationaal Archief

Een weglopersdorp in Suriname
Onder-luitenant Frederici, 1772 – Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

Detail van de afbeelding
Detail van de afbeelding
Vele slaven in Suriname ontvluchten de plantages waar zij werken. Zij worden ‘weglopers’ of marrons genoemd. Omstreeks 1771 stichten enkelen van hen het dorp Buku. De nederzetting wordt echter ontdekt door een militaire patrouille, die er ook een tekening van maakt.

We zien het dorp door een ‘swamp’ (moeras) gescheiden van een militair kamp en omringd door bosgronden. Na een manmoedig verzet wordt het dorp veroverd. Volgens de overlevering roepen de vluchtende weglopers dat hun dorp “Mi sa lasie” (“ik mag verliezen”) heet. Deze naam staat ook op de kaart.

Vorige topstukVolgende topstuk

 

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een weglopersdorp in Suriname. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

 

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.