Een weglopersdorp in Suriname - Onder-luitenant Frederici, 1772 - Nationaal Archief
Een weglopersdorp in Suriname
Onder-luitenant Frederici, 1772 – Nationaal Archief
Detail van de afbeeldingVele slaven in Suriname ontvluchten de plantages waar zij werken. Zij worden ‘weglopers’ of marrons genoemd. Omstreeks 1771 stichten enkelen van hen het dorp Buku. De nederzetting wordt echter ontdekt door een militaire patrouille, die er ook een tekening van maakt.
We zien het dorp door een ‘swamp’ (moeras) gescheiden van een militair kamp en omringd door bosgronden. Na een manmoedig verzet wordt het dorp veroverd. Volgens de overlevering roepen de vluchtende weglopers dat hun dorp “Mi sa lasie” (“ik mag verliezen”) heet. Deze naam staat ook op de kaart.
De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een weglopersdorp in Suriname. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.