Dark
Light

1915: zinloos Urker geweld

Auteur:
1 minuut leestijd
Luchtfoto van Urk
Luchtfoto van Urk (CC BY-SA 3.0 - Debot - wiki)

Wie de gedigitaliseerde krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek doorzoekt, komt soms verrassende artikelen tegen. Zo kwam ik toevallig een artikel tegen van 19 oktober 1915, uit De Tijd: godsdienstig-staatkundig dagblad, waarin alle vooroordelen over mensen uit Urk bevestigd worden.

Ze werken in de visserij, gaan naar de kerk en – als het er op aan komt – laten ze niet met zich sollen. En al helemaal niet als ze in de steek gelaten worden door een ‘geliefde’. Dat steekt, en dan steekt een Urker visserman terug… Als het niet op Urk kan, dan maar in de veilige omgeving van Scheveningen.

Wie denkt dat zinloos geweld een ‘uitvinding’ is uit de jaren 1990 wordt met onderstaand artikel, getiteld ‘Ernstige verwonding’, wreed uit de winterslaap gewekt. Opmerkelijk is dat direct onder het betreffende artikel nog een bericht van een liefdesdrama vermeld staat, opnieuw in Scheveningen, waarbij er met scherp geschoten werd.

Liefdesverdriet is blijkbaar van alle tijden en plaatsen. Maar iemand proberen te vermoorden met wie je (aanvankelijk) de rest van je leven zou willen doorbrengen, is niet de meest verstandige oplossing en zeker niet de beste manier om het doelwit alsnog over te halen met jou het huwelijksbootje in te stappen. Gegarandeerd dat je dan samen de Titanic bevaart. Maar waarom dan dit irrationele geweld? Misschien lieten beide heren zich in het oorlogsjaar 1915 inspireren door het veelvuldige geweld op de Europese slagvelden.

Het krantenbericht uit 1915:

Bericht in 'De Tijd' van 19 oktober 1915 - KB
Bericht in ‘De Tijd’ van 19 oktober 1915 – KB

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×