1915: zinloos Urker geweld

Luchtfoto van Urk - Foto: CC
Luchtfoto van Urk – Foto: CC
Wie de gedigitaliseerde krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek doorzoekt, komt soms verrassende artikelen tegen. Zo kwam ik toevallig een artikel tegen van 19 oktober 1915, uit De Tijd: godsdienstig-staatkundig dagblad, waarin alle vooroordelen over mensen uit Urk bevestigd worden.


Ze werken in de visserij, gaan naar de kerk en – als het er op aan komt – laten ze niet met zich sollen. En al helemaal niet als ze in de steek gelaten worden door een ‘geliefde’. Dat steekt, en dan steekt een Urker visserman terug… Als het niet op Urk kan, dan maar in de veilige omgeving van Scheveningen.

Wie denkt dat zinloos geweld een ‘uitvinding’ is uit de jaren 1990 wordt met onderstaand artikel, getiteld ‘Ernstige verwonding’, wreed uit de winterslaap gewekt. Opmerkelijk is dat direct onder het betreffende artikel nog een bericht van een liefdesdrama vermeld staat, opnieuw in Scheveningen, waarbij er met scherp geschoten werd.

Liefdesverdriet is blijkbaar van alle tijden en plaatsen. Maar iemand proberen te vermoorden met wie je (aanvankelijk) de rest van je leven zou willen doorbrengen, is niet de meest verstandige oplossing en zeker niet de beste manier om het doelwit alsnog over te halen met jou het huwelijksbootje in te stappen. Gegarandeerd dat je dan samen de Titanic bevaart. Maar waarom dan dit irrationele geweld? Misschien lieten beide heren zich in het oorlogsjaar 1915 inspireren door het veelvuldige geweld op de Europese slagvelden.

- advertentie -

Het krantenbericht uit 1915:

Bericht in 'De Tijd' van 19 oktober 1915 - KB
Bericht in ‘De Tijd’ van 19 oktober 1915 – KB

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: