Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Getijdenboek met pelgrimstekens

Afb: Koninklijke Bibliotheek

Verdieping van Nederland

1440-1460 – Koninklijke Bibliotheek

In de late middeleeuwen reizen vrome pelgrims naar pelgrimsoorden in heel Europa. Vanaf de dertiende eeuw zijn daar souvenirs in de vorm van penningen of insignes te koop.

Dit Brugse getijdenboek uit het midden van de vijftiende eeuw is bijzonder omdat er 23 zilveren en vergulde pelgrimsinsignes in bijeen zijn gebracht. Zij zijn afkomstig uit de Lage Landen en Noord-Frankrijk. Oorspronkelijk waren de pelgrimstekens op verschillende bladen van het handschrift vastgenaaid. Een latere eigenaar bevestigde ze allemaal op één blad, achterin.

Lees hier meer over dit getijdenboek.

Afb: Koninklijke Bibliotheek

Vorige topstuk

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een getijdenboek met pelgrimstekens. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie