//

Pompeius onthoofd, ca. 1510-1514

Pompeius onthoofd - ca. 1510-1514
Pompeius onthoofd - ca. 1510-1514

De getoonde miniatuur (geschilderde voorstelling) maakt deel uit van een royaal versierd handschrift dat meer dan zestig grote miniaturen bevat door de zogenaamde Meester van de Parijse Entries en andere kunstenaars uit het Parijs van de beginjaren van de zestiende eeuw.

Pompeius onthoofd - ca. 1510-1514
Pompeius onthoofd – ca. 1510-1514
Deze miniatuur verbeeldt het moment waarop het onthoofde lichaam van de Romeinse veldheer Pompeius zojuist in zee is gegooid, een voorval dat is beschreven door Plutarchus. Op de achtergrond laat Pompeius’ treurende weduwe de ankers lichten om te vluchten.

Lange tijd is aangenomen dat dit boek in bezit is geweest van de Franse koning Lodewijk XII (1498-1515), maar waarschijnlijk plaatste hij alleen zijn handtekening in het boek van iemand anders. Tsaar Alexander I (1801-1825) kocht het in 1805 en plaatste het in zijn Keizerlijke Bibliotheek in Sint Petersburg.

Uit: Levensbeschrijvingen van Scipio Africanus, Sextus Pompeius en Cicero. Parijs, ca. 1510-1514

Het origineel is tot en met 28 juni te bekijken in de Expositie Topstukken: www.kb.nl/topstukken

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Pompeius onthoofd, ca. 1510-1514. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: