Week van de koloniale geschiedenis

250.000 dollar voor telefoon Adolf Hitler

Toestel wordt ook wel het ‘dodelijkste wapen van de Tweede Wereldoorlog’ genoemd

Een anonieme verzamelaar heeft op een veiling voor een bedrag van 243.000 dollar een bakelieten telefoon van Adolf Hitler gekocht. Volgens veilinghuis Alexander Historical Auctions gebruikte de beruchte dictator de telefoon tijdens de Tweede Wereldoorlog om bevelen te geven aan de legerleiding.

Het gaat om een rood gespoten bakelieten telefoontoestel van Siemens. Op verschillende plekken is de verf al afgebladderd. Op de achterkant van het toestel zijn Hitlers naam, een hakenkruis en een adelaar gegraveerd. De Duitse leider nam het toestel met zich mee tijdens zijn reizen en gebruikte het tijdens de laatste dagen in de bunker in Berlijn.

De telefoon werd na de oorlog in beslag gevonden door Russische militairen. De Britse officier Ralph Rayner kreeg het toestel later als souvenir mee. Diens zoon heeft de bijzondere telefoon nu laten veilen. Het startbod van de veiling lag op 100.000 dollar.

Achterkant van de telefoon - © Alexander Historical Auctions
Achterkant van de telefoon – © Alexander Historical Auctions

Lees ook: Adolf Hitler (1889-1945) – Führer van het Derde Rijk
Overzicht van boeken over Adolf Hitler

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: