Dark
Light

31 skeletten gevonden in wierdedorp Rottum

Auteur:
1 minuut leestijd
Willekeurige afbeelding van de Kloosterweg in Rottum
Willekeurige afbeelding van de Kloosterweg in Rottum - Google Street View

Op de wierde van het Groningse Rottum hebben archeologen recent een begraafplaats ontdekt die mogelijk uit de vijftiende eeuw dateert. Inmiddels zijn 31 skeletten opgegraven. Dat meldt RTV Noord.

Op de vindplaats stond vroeger een klooster. Opvallend is dat tot nu toe vooral skeletten van kinderen zijn opgegraven. Op dit moment is nog maar een zesde deel van het terrein afgegraven. De verwachting is dat er de komende weken nog meer skeletten opgegraven zullen worden. Het grafveld werd bij toeval ontdekt tijdens de versterking van een pand aan de Kloosterweg. De skeletten verkeren volgens de onderzoekers in vrij goede staat. Door de Groningse klei werden ze grotendeels omsloten, waardoor er geen zuurstof bij kon.

Rottum is van oorsprong een wierdedorp, ook wel terpdorp genoemd. Dit soort dorpen werden, ter bescherming tegen hoogwater, gebouwd op kunstmatige heuvels.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×