Dark
Light

4 en 5 mei geven gevoel van nationale verbondenheid

Auteur:
1 minuut leestijd
Klok op de Waalsdorpervlakte
Klok op de Waalsdorpervlakte

Meer dan bijvoorbeeld de Olympische Spelen of het WK Voetbal zorgen 4 en 5 mei in Nederland voor een gevoel van nationale verbondenheid. Dat stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei op basis van de uitkomsten van het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2014.

Volgens Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het comité, is de angst van sommige mensen dat de Tweede Wereldoorlog op een gegeven moment aan belang inboet ongegrond. Ze verwijst naar het vrijheidsonderzoek waaruit blijkt dat 4 en 5 mei (respectievelijk 79 en 69 procent) een sterk nationaal gevoel van saamhorigheid onder Nederlanders creëren. Het comité:

“Dat geldt ook voor Koningsdag met 67 procent. Het nationaal gevoel van deze drie dagen is sterker dan bij het Wereldkampioenschap voetbal, het Europees kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen en Prinsjesdag.”

Bij ‘oorlog’ denkt 78 procent aan de Tweede Wereldoorlog. Verder geeft 56 procent van de Nederlanders aan dat de Tweede Wereldoorlog hun denken over vrijheid en onvrijheid heeft beïnvloed. Geen andere gebeurtenis heeft volgens het comité dezelfde impact.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de meeste Nederlanders op 4 mei stilstaan bij oorlogsslachtoffers in het algemeen.

“Dit laat onverlet dat men 4 mei in sterke mate verbindt met bijvoorbeeld slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (88 procent) en concentratie- en vernietigingskampen (86 procent).”

Het Nationaal Vrijheidsonderzoek wordt sinds 2001 uitgevoerd. Het wil de beleving van Nederlanders ten aanzien van 4 en 5 mei monitoren. Voor het onderzoek werden 929 mensen ondervraagd.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×