5400 foto’s Tweede Wereldoorlog online

Het Gelders Archief heeft 5400 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog online gezet. Het gaat met name om afbeeldingen die in jaren 1940-1945 gemaakt zijn in de omgeving van Arnhem.

Vernielde Rijnspoorbrug bij Oosterbeek, 4 november 1944. Opname door de Royal Air Force. (Gelders Archief 1560-727)
Vernielde Rijnspoorbrug bij Oosterbeek, 4 november 1944. Opname door de Royal Air Force. (Gelders Archief 1560-727)


De Slag om Arnhem (september 1944) is goed vertegenwoordigd, maar de volgende onderwerpen passeren eveneens de revue: de meidagen van 1940, Fliegerhorst Deelen en Luftwaffepersoneel, de NSDAP en de NSB, kazernes en Duitse soldaten, het pand Kraton en de Sicherheitsdienst, bombardementen en neergestorte vliegtuigen en dagelijks leven en straatbeelden.

Verder zijn er foto’s te vinden van Duitse instellingen en functionarissen, collaborateurs en oorlogsmisdadigers, evacuatie, plundering, verwoesting, bevrijding, terugkeer, wederopbouw en hulpacties, oorlogsslachtoffers en veldgraven, achtergelaten explosieven en wrakken, herdenkingen, monumenten en gedenktekens, films, en het stoomschip Stad Arnhem.

De meeste plaatjes zijn op de grond gemaakt, maar er is ook een grote serie luchtfoto’s (onder andere van Driel, Ede, Wageningen en Huissen). Bijzonder is dat er ook een aantal kleurenafbeeldingen in het online archief te vinden zijn. Deze foto’s zijn gemaakt door fotografen als Jaquet, de Booys, Kramer en Raayen.

- advertentie -

Omdat bij veel foto’s de precieze locatie niet bekend is, hoopt het Gelders Archief dat bezoekers meer informatie over deze afbeeldingen kunnen geven.

Openingsfoto: Veerboot die de verbinding verzorgt tussen de noordelijke Rijnkade en Arnhem-Zuid. De Nederlanders hadden de Rijnburg tijdens de inval van de Duitsers opgeblazen. (Gelders Archief 1560-1696)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: