Tijdens restauratiewerkzaamheden aan de Eusebius zijn recent funderingen en grafkelders in beeld gebracht. Hierbij stuitte men ook op graven. Het botmateriaal dat uit herkenbare graven kwam is per individu verzameld.
De cijfers waren niet mals. In oktober 1917 stierven er al 66 Arnhemmers aan de Spaanse Griep. In dezelfde maand een jaar later waren dat er 146 in de toen zo’n 70.000 inwoners tellende stad.
Binnen zitten vanwege quarantaine? Dat is iets van alle tijden. In Arnhem waren daar eeuwenlang speciale gebouwen voor: een pesthuis en een leprozenhuis. De lijders aan die laatste ziekte mochten hun ellende buiten de stad uitzitten.
De uitdrukking 'een brug te ver' is afkomstig uit een speelfilm en heeft te maken met oorlogsactiviteiten tijdens Operatie Market Garden in september 1944.
De geallieerde militaire Operatie Market Garden, uitgevoerd in september 1944, geldt als een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat was het doel van Market Garden? Hoe verliep Market Garden precies? Wat waren de zwakke plekken van het aanvalsplan? En welke gevolgen had deze militaire operatie voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog?
De Slag om Arnhem leidde tot de grootste evacuatie uit de Nederlandse geschiedenis. Ongeveer 95.000 inwoners moesten voor enkele maanden de stad verlaten. André Horlings schreef een mooi en belangrijk boek met herinneringen van ooggetuigen tijdens en na de Slag om Arnhem: Arnhem spookstad (Uitgeverij Sycorax, 2018). Van dit boek is nu een tweede druk verschenen.
In 1994, toen vijftigste verjaardag van de Slag om Arnhem werd herdacht, riep de Arnhemse Courant ooggetuigen op hun ervaringen te verwoorden in een brief, ‘alsof het net gebeurd was’. Dat leverde een stroom van reacties op, ook uit Apeldoorn en Deventer, waarmee de krant toen samenwerkte.
Volgende week wordt het nieuwste boek gepresenteerd van historicus Antony Beevor, De slag om Arnhem. Het boek geeft een compleet beeld van het strijdveld rondom Arnhem. Een van de grootste luchtlandingen uit de oorlog, een heroïsche strijd die negen dagen duurde, een catastrofale misrekening van de Britten en de laatste overwinning van Adolf Hitler. Gebruikmakend van nieuw archiefmateriaal schetst Beevor
De dependance van het Airborne Museum, Airborne at the Bridge, vertelt over de hevige gevechten die in september 1944 bij de Rijnbrug in Arnhem plaatsvonden.
De Slag om Arnhem, bekend als Operatie Market Garden, was de laatste grote Duitse overwinning in de Tweede Wereldoorlog.
Na de luchtlanding op 17 september 1944 hield de Arnhemse dominee Adrianus Drost een oorlogsdagboek bij, waarin hij onder meer schreef over de evacuatie van de stad.
Het kasteel is bekend vanwege zijn verleden, invloedrijke bewoners en tuin met de zogenaamde Bedriegertjes.
Nederlands-Indië werd tussen 1942 en 1945 bezet door Japan. Veel (Indo-) Europese mannen werden krijgsgevangen gemaakt, hun vrouwen en kinderen opgesloten in kampen.
Het museum krijgt onder meer een grote ondergrondse tentoonstellingsruimte en een nieuwe entree. Ook moet het monumentale pand waarin het museum gevestigd is gerestaureerd worden.
Over een ‘slag om Arnhem’ in september 1944 is veel geschreven, vooral door niet-historici en militaire historici. Britse en Nederlandse auteurs, vooral militairen en journalisten, schreven meestal over Battle of Arnhem of Battle at Arnhem (strijd bij of in Arnhem).
De taken van het provinciaal bestuur namen in de periode na de Tweede Wereldoorlog enorm toe. Zo kwamen er onder andere bemoeienissen bij op het gebied van de milieuhygiëne, het bibliotheekwezen en bejaardenoorden, terwijl traditionele taken, zoals op het terrein van de ruimtelijke ordening, gemeentelijke herindelingen en toezicht op gemeenten en waterschappen meer aandacht opeisten.
Th.A. Boeree (1879-1968), die de naar hem genoemde collectie heeft aangelegd, was militair en amateurhistoricus. Hij heeft zich als eerste ingespannen om de gevechten bij Arnhem en Oosterbeek in september 1944, die het gevolg waren van de geallieerde operatie Market Garden, te documenteren.
Minister Bussemaker opent zondag in Museum Arnhem een bijzondere tentoonstelling die stilstaat bij de kunstverzameling die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Staat werd aangekocht.
Museum Bronbeek in Arnhem wijdt volgend jaar een tentoonstelling aan gewelddadige wijze waarop na de oorlog een eind kwam aan de Nederlandse koloniale overheersing van Nederlands-Indië.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kocht de Nederlandse Staat meer kunst dan ooit te voren. Museum Arnhem staat begin volgend jaar met een tentoonstelling stil bij de kunst die tijdens de oorlogsjaren werd aangekocht.
Op 17 september 1944 begon Market Garden, een van de grootste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden zouden in Duitsland snel de Rijn oversteken en nog vóór de kerst de nazi’s verslaan. Het liep anders.