Dark
Light

Aandacht voor Neo Rauch’s werk op papier

Overzichtstentoonstelling in Drents Museum in Assen
Auteur:
1 minuut leestijd
Neo Rauch, Der Stammbaum, 2017,
Neo Rauch, Der Stammbaum, 2017, olieverf op papier, Courtesy Galerie EIGEN+ART, Leipzig/ Berlin en David Zwirner © Neo Rauch, VG Bild-Kunst, Bonn. Foto: Uwe Walter, Berlin

Het Drents Museum in Assen staat vanaf komen de najaar met een overzichtstentoonstelling stil bij het werk van de Duitse kunstenaar Neo Rauch. Hierbij ligt de focus volledig op zijn werk op papier. In totaal omvat de tentoonstelling ongeveer honderd werken die voor het grootste deel nog niet eerder in Nederland zijn vertoond.

De prominente Duitse kunstenaar Neo Rauch (1960) verwerkt in zijn werk elementen uit zijn bewogen persoonlijke leven met politieke geschiedenis. Toen de kunstenaar nog maar vijf weken oud was, kwamen zijn ouders om het leven bij een treinongeluk. Vader Hanno Rauch en moeder Helga Rauch studeerden op dat moment aan de kunstacademie in Leipzig, de Hochschule für Grafik und Buchkunst. De jonge Rauch groeide op bij zijn grootouders in het provinciale stadje Aschersleben, net als Leipzig op dat moment onderdeel van de DDR. Hij studeerde aan dezelfde kunstacademie als zijn ouders. Daar werd hij meesterstudent onder schilder Arno Rink en startte er later zelf met lesgeven.

Neo Rauch, Die Wegzehr, 2015
Neo Rauch, Die Wegzehr, 2015, olieverf op papier, 204 x 160,5 cm, Courtesy Galerie EIGEN+ART, Leipzig/ Berlin en David Zwirner © Neo Rauch, VG Bild-Kunst, Bonn. Foto: Uwe Walter, Berlin

In de schilderkunst van Rauch zijn sporen terug te vinden van zijn omgeving. Invloeden van magische, terugkerende motieven als fabrieksschoorstenen en kerktorens en komische figuren, komen samen in de persoonlijke wereld van de kunstenaar. Het Drents Museum:

“In zijn werk combineert Rauch op een unieke manier een bewogen persoonlijke en politieke geschiedenis. Indrukwekkend zijn de grote kleurrijke voorstellingen in olieverf op papier van Rauch die in Assen te zien zijn.

Ook is er aandacht voor kleinere werken op papier. Het gaat dan om litho’s, potlood-, pen- en viltstifttekeningen die een blik op het werkproces van de kunstenaar bieden. Het werk op papier is nog niet vaak tentoongesteld.

Werk van Rauch is aangekocht door verschillende prominente kunstinstellingen. Zo zijn in de collecties van het Metropolitan Museum en het Guggenheim Museum in New York en de Goetz Collection in München bijvoorbeeld werken van de Duitser te vinden.

De tentoonstelling Neo Rauch – Wegzehr Werken op papier is te zien van 9 oktober 2022 tot en met 26 maart 2023 in de Abdijkerk van het Drents Museum.

Boek: Neo Rauch: Dromos (Paintings 1993-2017)

×