Dark
Light

‘Aangifte tegen Marktplaats om verkoop nazi-spullen’

Auteur:
2 minuten leestijd

Te koop op Marktplaats: dolk met daarop een hakenkruis - Printscreen: Marktplaats.nl
Te koop op Marktplaats: dolk met daarop een hakenkruis – Printscreen: Marktplaats.nl
Arthur Graaff van oorlogswebsite nieuws-wo2.tk gaat aangifte doen tegen Marktplaats als de site niet voor morgen advertenties heeft verwijderd waarin nazispullen te koop worden aangeboden. Dat meldt de NOS.

Sommige verkopers van nazi-memorabilia plaatsen een alert-afbeelding om aan te geven dat ze geen banden hebben met extreem-rechts
Sommige verkopers van nazi-memorabilia plaatsen een alert-afbeelding om aan te geven dat ze geen banden hebben met extreem-rechts – Printscreen Marktplaats


Afgelopen weekend werd in het consumentenprogramma Kassa ook al aandacht besteed aan de zaak. Arthur Graaff meldde toen dat er zeker duizend nazi-objecten op Marktplaats te koop aangeboden werden.

Hij vindt dit opmerkelijk omdat Marktplaats een dochteronderneming van eBay is en toen een maand geleden bleek dat via deze internationale veilingwebsite Holocaust-objecten werden verkocht ging het bedrijf diep door het stof. Advertenties werden direct verwijderd, eBay maakte excuses en doneerde 25.000 pond aan een goed doel.

Marktplaats schrikt minder van advertenties voor nazi-spullen. Zolang er maar geen hakenkruizen zichtbaar zijn, verwijdert het bedrijf de advertenties niet. Veel verkopers plakken daarom de hakenkruizen met een stikkertje af. Arthur Graaff deed echter onderzoek en ontdekte op de site een groot aantal objecten, waaronder dolken en helmen, waarop nog wel gewoon hakenkruizen afgebeeld worden.

Strafbaar

In Kassa kwam onder meer advocaat Gerard Spong aan het woord. Volgens hem is de verkoop van nazi-spullen strafbaar. Hij baseert zich op artikel 137e uit het wetboek van strafrecht:

Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving:
     – een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap beledigend is, of aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap;
     – een voorwerp waarin, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, zulk een uitlating is vervat, aan iemand, anders dan op diens verzoek, doet toekomen, dan wel verspreidt of ter openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad heeft;
wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.

Kassa over de advertenties op Marktplaats:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×