Dark
Light

Aanval op Dieppe van 1942 herdacht

1 minuut leestijd

Tanks op het strand bij Dieppe, augustus 1942 – Foto: Nazi Germany Propaganda
Canadese veteranen hebben zondag herdacht dat op 19 augustus 1942 een aanval werd uitgevoerd op de door de Duitsers bezette havenstad Dieppe in Frankrijk.

Bij deze slag, zondag zeventig jaar geleden, kwamen 913 van de ongeveer zesduizend infanteriesoldaten om het leven. Daarnaast werden er bijna tweeduizend soldaten gevangen genomen. De actie werd uitgevoerd door met name infanteriesoldaten uit Canada, gesteund door de Britse marine en luchtmacht. De meeste van de gevangen bleven tot het eind van de oorlog in krijgsgevangenschap.

In 1942 riep Stalin het westen geregeld op een tweede front te openen. Engeland en de Verenigde Staten wilden eigenlijk best zo’n tweede front openen, maar bij het uitwerken van plannen werd duidelijk dat de landen op dat moment over onvoldoende beschikbare troepen beschikten en ook nog niet de technische uitrusting hadden om een operatie uit te bouwen tot een succesvolle operatie.

Uiteindelijk werd er eind augustus toch een commandoaanval uitgevoerd op de havenstad Dieppe aan de Franse kust. Doel was om de haven te veroveren en bezet te houden, onder meer om informatie in te winnen over hoe de Duitsers op zo’n aanval zouden reageren.

Gevangen genomen soldaten, augustus 1942 – Foto: Nazi Germany Propaganda

De aanval liep uit op een grote mislukking. Hitlers zogenaamde Festung Europa bleek niet alleen maar een stukje propaganda te zijn: de Duitsers wisten de kust daadwerkelijk goed te verdedigen. Na de aanval op Dieppe onderzocht de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel de kustlijn van Europa. Hij besloot dat de zogenaamde Atlantikwall nog verder moest worden uitgebreid en verstevigd.

Rommel zei ooit: “De oorlog zal op het strand worden gewonnen of verloren”. Daarin bleek hij gelijk te hebben. Tijdens operatie Overlord werden de stranden van Normandië bestormd en openden de geallieerden in 1944 dan toch succesvol een nieuw front.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×