Dark
Light

Achttiende-eeuws scheepswrak gevonden op Terschelling

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Staatsbosbeheer
Op Terschelling is onlangs een deel van een vrachtschip uit de achttiende eeuw aangespoeld. Staatsbosbeheer heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Het wrak werd eind juli gevonden op de Boschplaat door boswachter Sjaak van Dijk. Volgens Staatsbosbeheer gebeurt het wel vaker dat na een storm of duinafslag wrakdelen opduiken. De recente vondst is echter bijzonder omdat er in het schip nog een restant van de lading lag. In het wrak zijn koperen pannen, bossen koperen staven, potscherven en geglazuurde kralen gevonden die vroeger als ruilmiddel werden gebruikt. Conservator Frans Schot van het gemeentelijk museum ’t Behouden Huys:

“We denken dat het om een deel van een handelsschip gaat dat in de achttiende eeuw op weg was naar West-Indië. Koper werd in die tijd veel uit Zweden gehaald. Dat zou de vertrekhaven geweest kunnen en zijn. Voorlopig blijft het gissen waar het schip is vergaan.”

Boswachter Sjaak van Dijk ontdekte het wrak toen hij een week vrijwilligerswerk deed op Terschelling. Hij stuitte op het wrak toen hij tijdens een avond met zijn vrouw een wandeling maakte langs het strand. In de romp zag hij ook een gebroken fles, waaruit een grote hoeveelheid witte kralen van divers formaten waren gerold. Omdat het zegel er erg oud uitzag, vermoedde Van Dijk dat ook de kralen een hoge leeftijd zouden hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om kralen gaat die in de achttiende eeuw als betaalmiddel werden gebruikt. Het wrak wordt de komende tijd nader onderzocht.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×