Achttiende-eeuws scheepswrak gevonden op Terschelling

Foto: Staatsbosbeheer
Op Terschelling is onlangs een deel van een vrachtschip uit de achttiende eeuw aangespoeld. Staatsbosbeheer heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Het wrak werd eind juli gevonden op de Boschplaat door boswachter Sjaak van Dijk. Volgens Staatsbosbeheer gebeurt het wel vaker dat na een storm of duinafslag wrakdelen opduiken. De recente vondst is echter bijzonder omdat er in het schip nog een restant van de lading lag.

In het wrak zijn koperen pannen, bossen koperen staven, potscherven en geglazuurde kralen gevonden die vroeger als ruilmiddel

- advertentie -werden gebruikt.

Conservator Frans Schot van het gemeentelijk museum ’t Behouden Huys:

We denken dat het om een deel van een handelsschip gaat dat in de achttiende eeuw op weg was naar West-Indië. Koper werd in die tijd veel uit Zweden gehaald. Dat zou de vertrekhaven geweest kunnen en zijn. Voorlopig blijft het gissen waar het schip is vergaan.

Boswachter Sjaak van Dijk ontdekte het wrak toen hij een week vrijwilligerswerk deed op Terschelling. Hij stuitte op het wrak toen hij tijdens een avond met zijn vrouw een wandeling maakte langs het strand. In de romp zag hij ook een gebroken fles, waaruit een grote hoeveelheid witte kralen van divers formaten waren gerold. Omdat het zegel er erg oud uitzag, vermoedde Van Dijk dat ook de kralen een hoge leeftijd zouden hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om kralen gaat die in de achttiende eeuw als betaalmiddel werden gebruikt.

Het wrak wordt de komende tijd nader onderzocht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: