Acteur Piet Römer (83) overleden

Piet Römer – Still Opium
De Nederlandse acteur Piet Römer is in de nacht van maandag op dinsdag op 83-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn familie overleden. Hij werd vooral bekend door zijn rol als hoofdinspecteur Jurriaan de Cock in de televisieserie Baantjer.

Piet Römer werd op 2 april 1928 geboren in Amsterdam. Nadat hij op zijn veertiende van school was gegaan werkte hij enige tijd als kolenboer. Ook studeerde hij kort aan de toneelschool.

Piet Römer in AVRO’s Sterrenslag, 1981 – Foto: AVRO
Begin jaren vijftig kreeg hij zijn eerste toneelrollen. In de jarten zestig werd hij bekend bij het grote publiek met rollen in televisieseries als Stiefbeen en zoon en ’t Schaep met de 5 pooten. Beide series wonnen een Televizierring. Zestien jaar lang was hij hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas.

Van 1995 tot 2006 kroop Piet Römer voor de televisiereeks Baantjer in de huid van rechercheur Jurriaan de Cock (met Cee-oo-cee-kaa). Ook met die serie won hij de Televizierring. Römer is daarmee de enige die de onderscheiding drie keer heeft gekregen. Er werden twaalf seizoenen Baantjer gemaakt en deze werden zowel in Nederland als in België uitgezonden.

- advertentie -

In 2007 werd Römer benoemd tot ereburger van Amsterdam. Toen hij die onderscheiding ontving zei de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Bernard Welten dat Römer in zijn rol als rechercheur De Cock het imago van de Amsterdamse politie veel goed had gedaan.

De Amsterdammer kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen. Eind 2010 en begin 2011 werd hij een paar maanden in het ziekenhuis opgenomen met een zware longontsteking.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: