Dark
Light

Dave Brubeck (1920-2012) – Jazzpianist

Auteur:
1 minuut leestijd
Dave Brubeck in 1954
Dave Brubeck in 1954

De Amerikaanse jazzpianist en componist Dave Brubeck is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. Zijn manager heeft dat bekendgemaakt.

Dave Brubeck in 1972 – Foto: CC/Heinrich Klaffs
Dave Brubeck maakte in zijn lange carrière deel uit van verschillende formaties maar werd vooral bekend met zijn Dave Brubeck Quartet, een jazzformatie die experimenteerde met ongebruikelijke maatsoorten. Brubeck speelde vanaf 1951 in deze groep, samen met saxofonist Paul Desmond, bassist Eugene Wright en drummer Joe Morello.

De beroemdste opname van Brubeck is Take Five. Dit nummer, een compositie van Paul Desmond, werd opgenomen in 1959. De titel verwijst naar de opvallende 5/4-maatsoort waarin het geschreven is. Het nummer bevat ook een bijzondere drumsolo van Morello.

TIME

Andere bekende nummers van Dave Brubeck zijn onder meer Unsquare Dance (geschreven in een 7/4-maat) en Blue Rondo a la Turk. Hij componeerde ook muziek voor films, televisieprogramma’s en balletten. De Amerikaan was de eerste moderne jazz-musicus die op de cover van het beroemde magazine Time. Dat was in 1954.

De muzikant overleed een dag voor zijn 92ste verjaardag.

Dave Brubeck Quartet – Take Five

×