Dark
Light

Adelborst – Naam voor marineofficieren in opleiding

Auteur:
1 minuut leestijd
Nederlandse adelborsten tijdens een exercitie in 2009
Nederlandse adelborsten tijdens een exercitie in 2009Nederlandse adelborsten tijdens een exercitie in 2009

Een adelborst is een aanduiding voor een marineofficier in opleiding bij het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), gevestigd in Den Helder. Bij andere legeronderdelen worden dergelijke studenten cadetten genoemd.

De marinestudenten worden lid van het Korps Adelborsten dat de termen jongste, tweede-jaars en oudstejaars adelborsten kent. Het korps is volgens defensie belangrijk voor de vorming van de toekomstige marineofficieren. Er is ook een adelborstenbataljon.

Het woord adelborst is afgeleid van adelbursche of adelburse, wat iets betekent als edelknaap. Deze naam herinnert nog aan de oude situatie waarbij alleen mannen die onderdeel uitmaakten van de adel tot de opleiding werden toegelaten.

In Engeland wordt de adelborst sinds 1660 aangeduid als een midshipman. In Duitsland spreekt men verder van Seekadett en in Rusland van Mitsjman.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×