Amerika stuurde in 1939 boot vol Joodse vluchtelingen terug

De tragische tocht van de St. Louis, 1939

Herinneringscentrum Kamp Westerbork opent vrijdag (Wereldvluchtelingendag) de tentoonstelling Bootvluchtelingen – De tragische tocht van de St. Louis, 1939. Hierin wordt het verhaal verteld van Joodse vluchtelingen uit Duitsland in 1939 aan de hand van interviews, documenten en foto’s.

De St. Louis in Hamburg
De St. Louis in Hamburg
Als het passagiersschip de St. Louis op 13 mei 1939 de haven van Hamburg verlaat, bestaat het grootste gedeelte van de ruim negenhonderd passagiers uit Duitse Joden. Zij hoopten via de Cubaanse hoofdstad Havanna geldige visa voor de Verenigde Staten te krijgen. Dit liep echter anders dan verwacht toen de Cubaanse autoriteiten weigerden de vluchtelingen van de St. Louis toe te laten. Ook de VS hielden hun grenzen gesloten, zodat het schip onverrichterzake terug moest keren naar Europa.

Koortsachtig overleg leidde ertoe dat uiteindelijk Frankrijk, Engeland, België en Nederland bereid waren hen op te nemen. De Duits-Joodse vluchtelingen kwamen op 20 juni 1939, precies 75 jaar geleden, aan in Rotterdam en werden over een drietal opvangplaatsen verspreid, waaronder vluchtelingenkamp Westerbork.

Het boek Schipper naast God van Jan de Hartog is op deze geschiedenis gebaseerd.

- advertentie -

De tentoonstelling Bootvluchtelingen – De tragische tocht van de St. Louis, 1939 vertelt het verhaal van deze vluchtelingen en is te zien vanaf 20 juni tot en met 31 augustus 2014.

Overzicht van boeken over de Jodenvervolging

No One Wanted Us – The Tragic Voyage of the SS St. Louis

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: