Dark
Light

Amerikaanse historici: Obama beste president sinds Reagan

Auteur:
1 minuut leestijd
Beoordeling van Obama

Amerikaanse historici zijn positief over president Barack Obama. Ze vinden hem de beste president sinds Ronald Reagan. Dat is de uitkomst van een gezaghebbende enquête van de politieke zender C-SPAN.

Op de lijst staan alle 44 presidenten die de Verenigde Staten sinds 1789 hebben gehad. Op de eerste plaats staat al tijden Abraham Lincoln. Ook in de nieuwste lijst staat Lincoln weer op één, op de voet gevolgd door George Washington en Franklin Delano Roosevelt.

In de gepubliceerde lijst staat Obama op de twaalfde plek, ruim boven zijn voorganger George W. Bush die het met een 33ste plek moet doen. De historici die aan de enquête mee deden moesten alle presidenten onder meer beoordelen op punten als moreel leiderschap, crisismanagement, samenwerking met het Congres, economische ontwikkelingen, internationale relaties en gelijke behandeling van burgers. Vooral in de laatste categorie deed Obama het goed. Hierin werd hij derde, achter Abraham Lincoln (afschaffer slavernij) en Lyndon B. Johnson (afschaffer segregatie).

Over zijn relatie met het Congres zijn de historici minder te spreken. Op dat punt werd Obama slechts 39e.

De top 20

Klik op de afbeelding voor de volledige ranglijst
Klik op de afbeelding voor de volledige ranglijst

Slechtste president

Helemaal onderaan staat al tijden James Buchanan. Onder zijn presidentschap gleed het land af naar een Burgeroorlog. Buchanan was overigens ook de enige president die vrijgezel was en Amerika daardoor geen first lady gaf.

Lees ook: Het presidentschap van Barack Obama
Meer Amerikaanse geschiedenis
Boek: De beste toespraken van Barack Obama

Beoordeling van Obama

Beoordeling van Obama

×