Anders Jonas Ångström (1814-1874) – Zweedse natuurkundige

Google staat woensdag met een zogenaamde Doodle – een speciaal logo op de startpagina van de Google-zoekmachine – stil bij de tweehonderdste geboortedag van de Zweedse natuurkundige Anders Jonas Ångström (1814-1874), een van de stichters van de wetenschap van de spectroscopie.

Google doodle ter ere van Anders Jonas Ångström
Google doodle ter ere van Anders Jonas Ångström
De in 1814 geboren Zweed studeerde natuur- en wiskunde aan de Universiteit van Uppsala. Na zijn studie bekleedde hij langere tijd de leerstoel van de natuurkunde aan dezelfde universiteit. Anders Jonas Ångström hield zich onder meer bezig met warmtegeleiding en spectroscopie.

In 1853 maakte hij naam door aan te tonen dat een elektrische vonk twee over elkaar gelegde spectra bevat, een uit het metaal van de elektrode en de andere van het gas waar het licht doorheen gaat. Daarnaast toonde hij aan dat een gloeiend gas lichtstralen met dezelfde eigenschappen van lichtbreking uitzendt als die het gas kan opnemen.

Vanaf 1861 ging de Zweed zich met name bezig houden met het zonnespectrum. Een jaar later bewees hij dat de atmosfeer van de zon – naast andere elementen – het element waterstof bevat. Ångström was verder de eerste die het spectrum van het noorderlicht onderzocht.

- advertentie -

De lengte-eenheid ångström is naar de natuurkundige vernoemd. Daarnaast dragen enkele maankraters en een planetoïde zijn naam

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: