Dark
Light

Henry Van de Velde (1863-1957) – Architect van de Boekentoren

2 minuten leestijd
Henry Van de Velde
Henry Van de Velde

Het is woensdag precies honderdvijftig jaar geleden dat de Belgische kunstenaar en architect Henry Van de Velde werd geboren. Hij werd onder meer bekend als de ontwerper van de Boekentoren in Gent. Van de Velde wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau.

Doodle voor Henry Van de Velde
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de honderdvijftigste geboortedag van Henry Van de Velde (1913-1957) is het traditionele logo woensdag vervangen door een aantal afbeeldingen die symbool staan voor het werk van de Belg. De Doodle is ontworpen door de Belgische tekenaar François Schuiten.

Henry Clemens Van de Velde werd op 2 april 1863 geboren in Antwerpen. Aanvankelijk was hij actief als pointillistisch schilder. In die hoedanigheid werd hij bijvoorbeeld lid van de groep Les Vingt (XX). Vanaf 1892 ging Van de Velde zich bezighouden met het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen die de kwaliteit en de levensomstandigheden van de arbeidersklasse moesten verbeteren. Weer wat later ging hij zich vooral toeleggen op de architectuur.

In 1895 bouwde de Belg zijn eerste woning: Bloemenwerf in Ukkel. In deze woning, waarin de architect zelf ging wonen, zijn duidelijk Engelse invloeden te zien. Van de Velde had zelf ook het hele interieur van het huis ontworpen.

Boekentoren in Gent - cc
Boekentoren in Gent – cc

Vooral in Duitsland, maar ook in andere landen, werd de Belg aanvankelijk vooral beroemd om zijn meubelontwerpen. Vanwege de vele Duitse opdrachten die hij kreeg, verhuisde hij in 1900 zijn Brusselse meubelwerkplaats naar Berlijn. Twee jaar later werd hij artistiek-adviseur van de groothertog van Saksen-Weimar. Voor hem bouwde hij in 1904 de zogenaamde Kunstgewerbeschule en de academie in Weimar, de voorloper van het Bauhaus.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog verbleef de architect in Zwitserland en Nederland.

Enkele beroemde gebouwen die Henry Van de Velde ontwierp zijn het Kröller-Müller Museum in Otterlo, de Boekentoren in Gent en het Nietzsche-archief in Weimar.

Doodle

De Boekentoren in de Doodle
De Doodle ter ere van de kunstenaar en architect is ontworpen door de Belgische tekenaar François Schuiten die tien jaar geleden ook al een Van de Velde-postzegelreeks maakte. Iedere letter van de Doodle staat voor een ander aspect van de kunstenaar. Zo staat de ‘G’ voor de pointillistische periode, de eerste ´O´ voor het grafische werk, de tweede ´O´ voor het meubilair en gebruiksvoorwerpen en de ´G´ staat voor zijn werk als architect. De letter ´L´ verbeeldt de beroemde Boekentoren in Gent en de ´E´ staat volgens de ontwerper van de Doodle voor de `poort naar een andere wereld”.

Onder de letter ‘L’ is daarnaast nog een afbeelding van een trein te vinden. Henry Van de Velde was langere tijd industrieel ontwerpen voor de Belgische spoorwegen.

Der Alleskünstler – Henry van de Velde

×