Dark
Light

Robert Doisneau (1912-1994) – Franse straatfotograaf

1 minuut leestijd
Robert Doisneau (1912-1994) - Franse straatfotograaf
Robert Doisneau (1912-1994) - Franse straatfotograaf

Het is zaterdag precies honderd jaar geleden dat de Franse fotograaf Robert Doisneau werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Robert Doisneau
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Robert Doisneau (1912-1994) is het traditionele logo zaterdag vervangen door enkele beroemde foto’s van de Franse straatfotograaf.

Robert Doisneau werd op 14 april 1912 geboren in Gentilly, een plaatsje in het Franse departement Val-de-Marne. Na enige tijd te hebben gewerkt als lithograaf was Doisneau vanaf halverwege de jaren dertig actief als beroepsfotograaf. Aanvankelijk als industrieel en reclamefotograaf, bij onder meer bij de Renault-fabrieken in Billancourt, en vanaf 1939 als freelance fotojournalist.

Overzicht van foto’s van Robert Doisneau

Humor

De Fransman werd beroemd met zijn straatfotografie waarmee hij op een speelse en vaak humorvolle manier het leven in de Parijse voorsteden vastlegde. Eén van zijn beroemdste foto’s is Le Baiser de l’Hôtel de Ville (‘De kus bij het stadhuis’) uit 1950. De foto is ook opgenomen in de Doodle die vandaag de startpagina van Google siert. De Fransman zei zelf ooit over zijn werk dat hij het leven niet fotografeerde zoals het is, maar zoals hij het zelf graag zag. Helemaal aan de linkerzijde van het logo is de foto Le remorqueur du Champ de Mars uit 1943 te zien.

Op de Doodle is verder de foto Trois petits enfants blancs, parc Monceau te zien. Deze foto toont drie witte kinderen die langs het Parijse monument voor schrijver Guy de Maupassant lopen. In het midden van de Doodle is tot slot de foto Le chien a roulettes (Hond op wielen) te zien.

Robert Doisneau overleed in 1994. Een jaar eerder was hij overigens aangeklaagd door de kussende dame op de foto Le Baiser de l’Hôtel de Ville. De vrouw meende nog royalties van de fotograaf te goed te hebben.

Zie ook: Historische foto’s
Boek: Robert Doisneau

×