Week van de koloniale geschiedenis

App maakt oude Griekse literatuur toegankelijker

ToposText genomineerd voor prestigieuze prijs

ToposText, een digitale applicatie die duizenden historische locaties uit de Griekse wereld koppelt aan oude literatuur, is genomineerd voor een prestigieuze Digital Humanities Award.

ToposText
ToposText
De app moet oude Griekse literatuur toegankelijker maken voor wetenschappers, studenten, Philhellenen en reizigers. ToposText bevat meer dan 5.350 verwijzingen naar oude steden, middeleeuwse torens en kastelen, moderne musea en opgravingen. De applicatie koppelt die plaatsen aan auteurs die er in het Grieks of Latijn over schreven. De database bevat gegevens over de locaties vanaf de neolithische periode tot de tweede eeuw na Christus.

Op de website van ToposText staan interactieve kaarten waarop tot in detail kan worden ingezoomd en een index die elke locatie verbindt met de oude bronnen die ernaar verwijzen.

Brady Kiesling

Het concept van ToposText is bedacht en uitgevoerd door Brady Kiesling, een Amerikaanse oud-diplomaat, archeoloog-historicus en lid van de American School of Classical Studies in Athene. Het project werd in december vorig jaar gelanceerd met steun van de Aikaterini Laskaridis Foundation.

- advertentie -

De Digital Humanities Award is een jaarlijkse prijs die erkenning geeft aan talent en expertise in de digitale geesteswetenschap. Genomineerden worden door het publiek aangedragen. Stemmen kan nog tot en met 25 februari op de website van de Digital Humanities Awards.

De ToposText-app is gratis te downloaden voor iOS en Android.

~ Natascha NeefParakalo

Overzicht van boeken voer de oudheid

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: