Dark
Light

Archieven Boerhaave na 300 jaar gedigitaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Herman Boerhaave 67 jaar oud, geschilderd door Cornelis Troost
Herman Boerhaave 67 jaar oud, geschilderd door Cornelis Troost

Al bijna drie eeuwen liggen brieven, collegedictaten en ander waardevol materiaal van de beroemde wetenschapper Herman Boerhaave (1668-1738) weggeborgen in de Militair Medische Academie in Sint-Petersburg. Deze week is besloten dat deze collectie ontsloten en gedigitaliseerd zal worden.

Nikolay Pirogov - Ilya Repin, 1881
Nikolay Pirogov – Ilya Repin, 1881
De Leidse hoogleraar Herman Boerhaave gaf de geneeskunde van zijn tijd een nieuw (natuurwetenschappelijk) fundament. Vanwege zijn praktijkadviezen werd hij door de hoogste Europese kringen geconsulteerd. Na Boerhaaves dood ging zijn nalatenschap inclusief documenten naar twee neven, die beiden hoge functies verwierven in de wereld van de Russische geneeskunde. De oudste werd Minister van Gezondheid, de ander werd onder andere lid van de Keizerlijke Academie van Wetenschappen als hoogleraar in Anatomie en Fysiologie.

Nikolay Pirogov

Omdat het Boerhaave-archief in een Russisch militair instituut is ondergebracht, is de toegang voor onderzoekers moeizaam. Met digitalisering komt het materiaal beschikbaar voor de internationale onderzoeksgemeenschap. De samenwerking tussen Leiden en Sint-Peterburg betreft ook het ontsluiten en digitaliseren van de Russische geneeskundige Nikolay Pirogov (1810-1881), die met wetenschappelijk onderbouwde technieken chirurgie van handwerk tot wetenschap verhief en pionier was op het gebied van anesthesie, in het bijzonder op het slagveld tijdens oorlogen in de Kaukasus en later op de Krim. De Pirogov-archieven liggen in zowel de Militair Medische Academie als in het Militair Medisch Museum.

Vijf partners uit Leiden en Sint-Petersburg hebben voor dit project de handen ineen geslagen. Aan Leidse zijde gaat het om Museum Boerhaave en het Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC. De partners in Sint-Petersburg zijn het Militair Medisch Museum, de Militair Medische Academie genaamd S.M. Kirov en de Anatoly Sobchak Foundation.

Naar aanleiding van de samenwerking is in 2018 in Leiden (en in 2019 in Sint-Petersburg) een tentoonstelling te zien over Boerhaave en Pirogov.

Boek: De man die de geneeskunde opnieuw uitvond: Herman Boerhaave 1668-1738
Boek: De geest van Boerhaave – Onderzoek in een kil klimaat

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×