Dark
Light

Arthur ‘Guitar Boogie’ Smith overleden

1 minuut leestijd

Arthur Smith
Arthur Smith
De Amerikaanse countrygitarist Arthur Smith is donderdag op 93-jarige leeftijd overleden. De gitarist maakte onder meer naam dankzij de film Deliverance waarin een nummer van hem te horen was.

Arthur Smith werd in 1921 geboren in South Carolina. Aanvankelijk werkte hij in de textiel. Later werd hij bekend bij werd onder meer bekend met zijn instrumentale nummer Guitar Boogie. Smith componeerde deze hillbilly boogie in 1946 en inspireerde er verschillende grote artiesten mee, waaronder Eric Clapton en Tom Petty. Ook Paul McCartney was gecharmeerd. Hij speelde Guitar Boogie in 1957 tijdens zijn eerste optreden met The Quarrymen, de groep die later door het leven ging onder de naam The Beatles.

Een ander bekend nummer van Arthur Smith is Feudin’ Banjos (later: Dueling Banjos). De Amerikaan componeerde dit lied in 1955 samen met Don Reno. Veel succes boekten de twee er aanvankelijk niet mee. Doordat het lied in 1972 te horen was in de film Deliverance werd het alsnog wereldberoemd.

Arthur Smith was ook meer dan dertig jaar te zien op de Amerikaanse televisie met zijn eigen Arthur Smith Show. Hierin speelde hij countrymuziek met zijn band de Crackerjacks.

Arthur Smith – Guitar Boogie

×