StudieboekenStudieboeken

‘Auschwitz-fotograaf’ Wilhelm Brasse overleden

Wilhelm Brasse, de man die als gevangene in Auschwitz duizenden foto’s maakte, is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat melden Poolse media op basis van een bericht van het Auschwitz-museum.

- ad -

Wilhelm Brasse – Still YouTube
De Pool werkte voor de oorlog al als fotograaf en hij sprak de Duitse taal. Nadat zijn land door de Duitsers was bezet moest hij gaan werken bij de zogenaamde identificatiedienst in Auschwitz. In opdracht van de Duitsers maakte hij ongeveer vijftigduizend foto’s in het kamp. Hij maakte onder meer veel portretfoto’s van gevangenen die per trein in het kamp arriveerden. Daarnaast werd hij gedwongen medische experimenten van de beruchte nazi-arts Josef Mengele bij te wonen. Ook hier moest hij foto’s maken.

Het merendeel van zijn foto’s werd na de oorlog vernietigd. Een deel van de overgebleven foto’s worden tentoongesteld in het Auschwitz-museum en in het Israëlische herinneringscentrum Yad Vashem.

Auschwitz werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal werden er tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In Auschwitz werden zeker 1,1 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Trailer van de documentaire die ‘Portrecista ‘ de Poolse televisie in 2005 maakte over het leven van Brasse:


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Abelardiseren: theoloog op non-actief

  Abelardiseren: theoloog op non-actief

  'Abelardiseren' is een vrij onbekend werkwoord dat in de negentiende eeuw uit de meeste Nederlandse en Franse woordenboeken is geschrapt. Eigenlijk is dat onterecht. De term heeft namelijk een bijzondere geschiedenis. Abelardiseren verwijst naar de beroemdste theoloog uit de twaalfde …Lees bericht »
 • Snel online oude zwartwitfoto’s inkleuren

  Snel online oude zwartwitfoto’s inkleuren

  Hoewel het vaak onmogelijk is om de exacte condities na te bootsen waaronder een foto is gemaakt, is het toch mogelijk om kleur aan oude foto’s toe te voegen. Zo kan men zich enigszins een beeld vormen van wat de …Lees bericht »
 • Crisis in de Bronstijd

  Crisis in de Bronstijd

  Ruim drieduizend jaar geleden, tijdens de late Bronstijd in het Midden-Oosten (3000-1200 v.Chr.), stortte de ene na de andere mediterrane samenleving in elkaar. Invasies, oorlogen, plunderingen en economische neergang grepen om zich heen.Lees bericht »
 • Stoïcijnse logica (oftewel: speelt God met dobbelstenen?)

  Stoïcijnse logica (oftewel: speelt God met dobbelstenen?)

  De Stoïcijnen wordt soms emotieloosheid verweten, maar er is geen Stoïcijn die dingen als blijdschap en zelfs genot fundamenteel zou veroordelen. De strijd van de Stoïcijnen betreft vooral die tegen de negatieve emoties.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!