Basis waar Ceauçescu werd gedood wordt museum

Nicolae Ceausescu
Nicolae Ceausescu
De militaire basis in de Roemeense stad Targoviste waar dictator Nicolae Ceauçescu en zijn vrouw Elena na een schijnproces in 1989 werden geëxecuteerd, wordt een museum. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

De directeur van het museum heeft het persbureau laten weten dat de muur waarbij het dictatorechtpaar werd gedood speciale aandacht zal krijgen.


Het interieur van de militaire basis is inmiddels al onder handen genomen. De muren hebben weer dezelfde kleur als in 1989.

Ook de ruimte waar het schijnproces tegen Nicolae Ceauçescu en zijn vrouw Elena werd gehouden wordt teruggebracht in de oorspronkelijk staat. Net als de slaapkamer waar de Ceauçescus hun laatste nacht doorbrachten.

- advertentie -

Dictator Ceausescu

Nicolae Ceauçescu werd in 1965 gekozen tot secretaris-generaal van het Roemeense centrale comité. Hij regeerde hierna als een dictator. Ceausescu wilde bijvoorbeeld de staatsschuld terugbrengen maar dat ging zwaar ten koste van de bevolking. In de jaren tachtig gaf hij opdracht achtduizend plattelandsdorpen af te breken. De Roemenen die hier tot dan toe hadden gewoond en gewerkt moesten verhuizen naar zogenaamde ‘agro-industriële centra’. De dictator kon dit plan uiteindelijk niet helemaal ten uitvoer brengen. In 1989 kwam het volk namelijk massaal in opstand.

Ceauçescu en zijn vrouw vluchtten tijdens de Roemeense Revolutie maar werden al snel gearresteerd. Na een schijnproces werd het echtpaar ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Lees hier meer over Nicolae Ceauçescu

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: