Beddenfabrikant Leo Auping (94) overleden

Oude Auping-reclame – Foto: CC/Johan
Leo Auping, oud-directeur van beddenfabrikant Auping uit Deventer, is vorige week op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was de kleinzoon van Johannes Albertus Auping, de oprichter van Auping, en de laatste Auping-telg die aan het roer stond van de beddenfabrikant.

Leo Auping leidde het bedrijf tussen 1953 en 1976. Toen hij met pensioen ging verdween de naam Auping uit de directie. Er zijn momenteel nog wel aandelen Auping in handen van nazaten van oprichter Johannes Auping.

De in Deventer gevestigde smid Johannes Auping kreeg in 1888 van een gasthuis opdracht een hygiënischer bed te ontwikkelen dan de bedden die op dat moment gebruikt werden. Auping ontwikkelde het idee van een spiraalmatras met gedraaide in elkaar gevlochten ijzerdraden die in een ijzeren frame werden gespannen. Een jaar later ontwikkelde hij zelf de machines die deze spiraalmatrassen konden fabriceren en weer een jaar later haalde hij zijn eerste grote order binnen.

- advertentie -Het Burgerziekenhuis in Amsterdam bestelde toen veertig exemplaren van de zogenaamde stalen gezondheidsmatras.

Het bedrijf groeide hierna snel. In 1898 stonden er al Auping-bedden in de slaapvertrekken van het Koninklijk paleis op de Dam en in 1912 werd in Deventer de eerste grote Auping-fabriek geopend. Het bedrijf bleef zich ontwikkelen. Bijzonder was dat het bedrijf al aan het begin van de twintigste eeuw het belang van merkenbouw inzag en een actief marketingbeleid ontwikkelde.

Een van de grote successen boekte het bedrijf in de jaren zeventig met het door Frans de la Haye ontworpen bedmodel Auronde. Vandaag de dag is Auping is een van de laatste grote familiebedrijven in Deventer.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: