Onbekende beelden Elfstedentocht 1954 opgedoken

Jeen de Meer - Elfstedentocht 1954
Jeen de Meer – Elfstedentocht 1954
Het Fries Film Archief heeft onlangs nieuwe filmbeelden gevonden van de Elfstedentocht van 1954. Het archief heeft de beelden gedigitaliseerd en op YouTube geplaatst.


De tiende Elfstedentocht vond plaats op 3 februari 1954. De dagen ervoor was het weer zo slecht dat het Elfstedenbestuur toerschaatsers zelfs opriep om maar niet te starten. Op de dag van de tocht waren de omstandigheden echter helemaal niet zo slecht. Winnaar Jeen van den Berg schaatste de tocht in een recordtijd: 7 uur en 35 minuten.

De Elfstedentocht van 1954 werd onder meer gefilmd door de Friese smalfilmclub Kleare Kimen. De film van deze club ligt al jaren in het Fries Film Archief. De digitale versie wordt regelmatig gebruikt voor reportages en documentaires. In het archief van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) dook onlangs een langere versie van de film op.

De ‘nieuwe’ film, die inmiddels gedigitaliseerd is, duurt bijna acht minuten langer dan de al bekende film. Hij bevat niet veel extra beelden van de wedstrijd en de finish, maar wel meer beelden van de aankomst van deelnemers op station Leeuwarden en de inschrijving in hotel de Groene Weide, en van diverse doorkomstplaatsen en stempelposten.

- advertentie -

De ontdekte film over de Elfstedentocht 1954:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: