Het Fries Film Archief heeft nieuwe filmbeelden gevonden van de Elfstedentocht van 1954. Het gaat om een kleurenfilmpje gemaakt door Sjoerd Steensma uit Bolsward.
De Elfstedentocht, ook wel "De Tocht der Tochten" genoemd, wordt in Nederland alleen geschaatst als er voldoende natuurijs ligt. Wat zijn de elf steden van de Elfstedentocht ook alweer?
Op 8 februari 2019 is het 8070 dagen geleden dat Henk Angenent en Klasina Seinstra als winnaars van de Elfstedentocht van 1997 werden gehuldigd, samen in één krans.
Op 18 januari 1963 werd de zwaarste Elfstedentocht aller tijden gereden. Bij de start vroor het maar liefst achttien graden. Door een harde, stormachtige oostenwind lag de gevoelstemperatuur echter nog een stuk lager.
De NOS zendt aankomende zaterdag het gehele live televisieverslag van de Elfstedentocht van 1985 opnieuw uit.
De Nederlandse schaatser Jeen van den Berg is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij is een legende in de schaatswereld, vooral omdat hij in 1954 de Elfstedentocht won.
Maar liefst 24! Zoveel medailles sleepte Nederland binnen op de Spelen in Sotsji. Het hoeft niet te verwonderen dat al deze medailles werden behaald in het schaatsen (23 op de lange baan en 1 in het shorttrack om precies te zijn). En ook buiten het schaatsseizoen zijn bij onze noorderburen (ex-)schaatsers graag geziene gasten in diverse tv-programma’s. Maar van waar
Het Fries Film Archief heeft onlangs nieuwe filmbeelden gevonden van de Elfstedentocht van 1954. Het archief heeft de beelden gedigitaliseerd en op YouTube geplaatst.
In 1929 werd weer een Elfstedentocht verreden. Het evenement, ook wel ‘de tocht der tochten’ geheten, beleefde zijn vierde officiële editie. Iedere winter wordt het spannend, zeker wanneer er een vorstperiode aanbreekt, of het genoeg vriest om de vereiste dikte van het ijs te krijgen. In de praktijk valt dat mee (of tegen), want Nederland kent milde winters, zodat een
Minister Plasterk heeft besloten het Elfstedenkruisje te erkennen als officiële onderscheiding. Dit houdt onder meer in dat het kruisje al op 30 april, de dag van de troonswisseling, mag worden gedragen. Het Elfstedenkruisje wordt door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden uitgereikt aan iedereen die de Elfstedentocht volgens de regels en binnen de tijd heeft uitgeschaatst. de onderscheiding bestaat
De internationale schaatswereld maakte in 1970 voor het eerst kennis met Atje Keulen-Deelstra. Ze veroverde dat jaar de wereldtitel bij het allround schaatsen.
De 18e januari 1963, de dag waarop de zwaarste Elftstedentocht aller tijden werd geschaatst, was volgens het KNMI een van de koudste dagen uit de Nederlandse geschiedenis.
Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping heeft woensdag zijn eigen postzegel ontvangen. De postzegel is uitgebracht omdat het dit jaar precies vijftig jaar geleden is dat Paping de Elfstedentocht van 1963 won.
De winter van 1963 was de allerstrengste van de twintigste eeuw. De Noordzee lag vol ijs, auto’s reden over het IJsselmeer en bij -20°C werd de koudste Elfstedentocht ooit gereden.
Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) geeft zondag tijdens het Bloemencorso van Zundert het startsein voor de uitvoering van het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vindt dat de Elfstedentocht een plek verdient op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van VN-organisatie Unesco.
In Amerika is onlangs onbekend filmmateriaal van de Elfstedentocht van 1941 opgedoken. Het materiaal is door het Fries Film Archief inmiddels gedigitaliseerd.
Uit een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Climatic Change blijkt dat er voortaan slechts eens in de achttien jaar een Elfstedentocht kan worden verreden.