Dark
Light

Belgen hangen vlag al 183 jaar verkeerd op

Auteur:
1 minuut leestijd
Belgische vlag (stck.xchng)
Belgische vlag (stck.xchng)

Een opmerkelijk bericht in de Belgische krant De Morgen. In België blijkt men de nationale driekleur al 183 jaar verkeerd op te hangen.

In artikel 193 van de Grondwet staat het volgende:

“De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart, en als rijkswapen de Belgische Leeuw met de kenspreuk EENDRACHT MAAKT MACHT.”

Wie een Belgische vlag ziet wapperen, moet echter constateren dat de kleuren van de vlag daar verticaal in de volgorde zwart – geel – oranje hangen. Dit blijkt al 183 jaar zo te gaan. Alleen in 1830, het jaar van de Belgische afscheiding, werd de vlag goed opgehangen, namelijk in de volgorde rood – geel – zwart. De kleuren lagen toen ook nog horizontaal op elkaar gestapeld.

In De Morgen komt een expert grondwettelijk recht aan het woord die zegt dat in 1831 besloten werd dat het verschil met de vlag van de “voormalige overheersers uit Nederland” duidelijker moest. Vanaf dat moment werd de vlag een kwartslag gekanteld. Ook werd besloten de zwarte baan tegen de vlaggenstok te plaatsen. De volgorde van de kleuren werd echter nooit aangepast in de grondwet.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×