Waar staan de sterren in de vlag van China voor?

De vlag van de Volksrepubliek China
Vlag van China met vijf gele sterren
Vlag van China met vijf gele sterren (CC0 - Vlag van China - Piaxabay)

De vlag van China is vrij bekend. Deze bestaat uit een rood veld met in de linkerbovenhoek een grote gele ster. Rechts daarvan zijn in een halve maan nog vier kleinere sterren te zien. Waar staan deze sterren eigenlijk voor?

De grote ster staat symbool voor de Chinese communistische partij. Deze partij regeert al over de zogeheten Volksrepubliek China sinds 1949, toen de troepen van Mao Zedong de Chinese burgeroorlog wonnen. Chinese nationalisten werden hierna het land uitgezet en er werd een nieuwe vlag aangenomen. Naast de ‘communistische’ grote gele ster in de linkerbovenhoek bedacht men nog vier sterren. Deze staan symbool voor de vier sociale klassen: de arbeiders, de boeren, de kleine burgerij en de patriottische ondernemers. De kleur rood verwijst naar de communistische partij en is daarnaast al sinds de zeventiende eeuw de traditionele kleur van de Han-Chinezen, de grootste etnische groepering in China.

Volgens moderne verklaringen staan de vier sterren rechts van de grote ster symbool voor de verschillende nationale minderheden van het land.

Ook interessant: De Culturele Revolutie: hoe het Chinese volk het Maoïsme begroef
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van China

Bronnen

-https://www.britannica.com/topic/flag-of-China
-https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_China

Bekijk meer over:

China

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: