Dark
Light

Bibliotheek Utrecht verhuist naar oude postkantoor Neude

Auteur:
1 minuut leestijd
Centrale hal van het oude postkantoor op de Neude (cc - Rijnboutt)
Centrale hal van het oude postkantoor op de Neude (cc - Rijnboutt)

In het oude hoofdpostkantoor van Utrecht komt een bibliotheek. De nieuwe bibliotheek opent naar verwachting eind 2017 haar deuren. De gemeente Utrecht heeft dat maandag bekendgemaakt.

Over de verhuizing van de Centrale Bibliotheek van Utrecht naar het monumentale pand op de Neude wordt al lang gesproken. Aanvankelijk was de gemeente geen voorstander van een verhuizing naar het oude postkantoor, maar een nieuw plan van de eigenaar wordt nu haalbaar geacht.

Directeur Ton van Vlimmeren van de Bibliotheek Utrecht:

‘We zijn geweldig blij dat het gelukt is de Bibliotheek in het oude postkantoor te gaan vestigen. Het wordt een levendige, vrij toegankelijke plek, waar Utrechters zich laten inspireren en zichzelf kunnen ontwikkelen.’

De centrale hal moet podium en ontmoetingsplek worden (bibliotheekutrecht.nl)
De centrale hal moet podium en ontmoetingsplek worden (bibliotheekutrecht.nl)

De bibliotheek krijgt op de nieuwe locatie 25 procent meer publieksruimte. Er komen meer werk- en studieplekken evenals ruimtes voor cursussen, workshops, exposities en literaire voorstellingen. In een zogenaamd medialab kunnen Utrechters straks kennismaken en experimenteren met nieuwe technologieën. Er komt ook een café en brasserie. In het gebouw komen verder een versmarkt, winkels en een uitgebreide fietsenstalling.

Het voormalige hoofdpostkantoor op de Neude is een ontwerp van de architect J. Crouwel jr. in de stijl van de Amsterdamse school en werd in 1924 opgeleverd. Met name de hal van het pand is opvallend vanwege zijn hoge paraboolvormige bogen.

Boek: Geschiedenis van Utrecht

bibliotheekutrecht.nl
bibliotheekutrecht.nl

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×