Week van de koloniale geschiedenis

Bijna 30 miljoen voor Picasso’s ‘La Lecture’

La Lecture – Picasso (detail, klik hier voor de volledige afbeelding)
Bij Sotheby’s in Londen is dinsdagavond het werk La Lecture van de de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso geveild. Het werk bracht 29,7 miljoen euro op.

Picasso maakte het schilderij in 1932. Op La Lecture is zijn minnares en muze Marie-Thérèse Walter (1909-1977) te zien. De schilder heeft haar vaker op schilderijen afgebeeld, waaronder op het werk Le Rêve dat hij enkele dagen eerder maakte.

Picasso ontmoette Marie-Therèse Walter in 1927 toen hij nog getrouwd

- advertentie -was met Olga Chochlova. Op het moment dat hij Le Rêve en La Lecture maakte kende hij Marie-Therèse al vijf jaar. Met de twee genoemde werken doorbrak hij het stilzwijgen en onthulde hij de affaire aan zijn vrouw en de rest van de wereld. Op La Lecture beeldde hij zijn minnares af in een dromerige pose, in gedachten verzonken met een open boek op haar knieën.

Sotheby’s verwachtte dat La Lecture tussen 13 en 19,6 miljoen euro op zou brengen. Het doek werd, na een biedingsstrijd tussen zeven bieders, gekocht door een anonieme telefonische bieder.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: