Dark
Light

Voorouderbeeldje opgedoken bij Tussen Kunst en Kitsch

Auteur:
1 minuut leestijd
Afb: avro

Bij opnames voor het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch is een bijzonder Afrikaans beeldje opgedoken. De AVRO heeft dinsdag bekendgemaakt. Volgens deskundigen is het beeldje 150.000 euro waard.

Het gaat om een negentiende-eeuws Congolees houten voorouderfiguur vol met spijkers en met een spiegel op de buik. Dit soort beelden zouden vroeger in een schrijn zijn gezet waar een voorouder werd vereerd. Kunstkenner Jaap Polak:

“De spijkers sloeg men in het beeld om de voorouder te prikkelen en actief te houden, om wensen in vervulling te laten gaan of als offer aan de figuur. Hoe meer spijkers er in het beeld geslagen zijn, des te meer hem is gevraagd, des te meer magische kracht het beeld heeft opgebouwd.”

Volgens de expert is het beeld gemaakt door een erg belangrijk beeldhouwer, de “Henry Moore van de Congo”. De eigenaresse erfde het beeld van een overgrootvader. de uitzending van Tussen Kunst & Kitsch waarin het beeld te zien is, wordt uitgezonden op 14 november.

Bij het televisieprogramma duiken wel vaker bijzondere werken op. In 2008 werd er bijvoorbeeld een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638) ontdekt en twee jaar geleden een zeventiende-eeuws kunstwerk van Joost van Geel (1631-1698). Dit laatste werk bleek 250.000 euro waard te zijn.

Boek: Tussen Kunst & Kitsch – 101 Bijzondere ontdekkingen

×