Ontdekte Van Geel is kwart miljoen waard

Detail van het werk – Afb: Avro
Het zeventiende-eeuwse kunstwerk van Joost van Geel dat oktober vorig jaar ontdekt werd bij Tussen Kunst en Kitsch blijkt 250.000 euro waard te zijn. Dat is dinsdagavond bekendgemaakt in het actualiteitenprogramma Een Vandaag.

Het gaat om de duurste vondst die ooit in het televisieprogramma is gedaan. De vondst werd oktober vorig jaar gedaan tijdens opnames in Zwolle. De eigenaresse van het schilderij toonde het kunstwerk aan expert oude meesters John Hoogsteder. Deze dacht aanvankelijk dat het om een werk van dezeventiende-eeuwse meester Gabriël Metsu (1629-1667) ging. Nadere bestudering van het schilderij maakte duidelijk dat het werk gemaakt is door Joost van Geel (1631-1698), een tijdgenoot en leerling van Metsu.

- advertentie -

Hoogsteder is, net als de eigenaresse van het doek, zeer opgetogen over de vondst:

Het is geweldig als je onweerlegbaar kunt bewijzen dat het de schilder Joost van Geel betreft. Door onderzoek te doen naar signatuurresten, voorstelling, schilderwijze en de herkomst van het schilderij die teruggaat tot 1780

Het schilderij, getiteld Het kantwerkstertje, heeft een afmeting van 31 bij 26 centimeter en toont een kantklossertje in een interieur. De vondst van het topstuk komt tijdens de komende aflevering van Tussen Kunst en Kitsch uitgebreid aan bod.

EenVandaag over de vondst

sitestat

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: