Dark
Light

Ella Ewing – De reuzin uit Missouri

Auteur:
3 minuten leestijd
Ella Ewing
Ella Ewing (Still YouTube)

Ella Ewing stond in haar tijd bekend als de grootste vrouw ter wereld en werd ook wel de ‘reuzin uit Missouri’ genoemd. Toen ze in 1872 werd geboren was er niet zoveel bijzonders aan haar te merken. Maar rond haar zevende begon het Amerikaanse meisje zeer snel te groeien…

Ella Ewing, de 'reuzin uit Missouri'
Ella Ewing, de ‘reuzin uit Missouri’
Op veertienjarige leeftijd was Ewing niet alleen groter dan al haar leeftijdsgenootjes, met een lengte van ruim twee meter keek ze ook op de meeste volwassenen neer. Hoe lang de Amerikaanse op haar hoogtepunt precies was is niet helemaal duidelijk, maar volgens de meeste bronnen werd ze ongeveer tweeënhalve meter lang.

Door haar lengte werd Ewing al snel een lokale beroemdheid en na verloop van tijd werd ook in de media uitgebreid over haar bericht. Zelfs in de Nederlandse media verschenen berichten na verloop tijd berichten over de ‘reuzin uit Missouri’. Zo schreef het tijdschrift De Huisvriend in 1901:

Een lessenaar en zetel, voor haar schoolgebruik gemaakt, waren spoedig te klein, en toen werd het ook een onmogelijkheid voor haar om vriendinnetjes en bezigheden te vinden. Toen zij zeven voet (2,1 meter) lang was, was er geen bed groot genoeg voor haar om gemakkelijk in te slapen; zij kon uit geen raam noch in een spiegel kijken zonder te moeten bukken. Zij was in groot gevaar telkens haar hoofd te stooten tegen deurposten en gaskronen, en het was haar zeer ongemakkelijk aan een gewone tafel te zitten. Haar ouders waren bovendien arm en hun reusachtige nazaat was hun vrijwel tot last.

In 1890 werd de ‘reuzin’ benaderd door een museum in Chicago met het verzoek om zich daar tegen betaling een maand lang aan het publiek te tonen. Ewing’s ouders verzetten zich aanvankelijk en wilden niet dat hun dochter in het openbaar zou worden tentoongesteld. Vrienden wisten de boomlange Amerikaanse echter toch over te halen, onder het motto: “Als mensen je aan willen staren, laat ze daar dan ook maar voor betalen”. Ella stemde dus in met het verzoek en wist haar lengte zo voor het eerst te gelde te maken. Ze ontving duizend dollar, een aanzienlijk bedrag.

Ella Ewing op een poster
Ella Ewing op een poster
Enige tijd hierna werd de Missouri Giantess ook benaderd door het beroemde (en beruchte) reizende circus Barnum & Bailey in New York. Dit circus had plannen om met de beroemde reuzin door het land te reizen en beloofde speciale kleren voor haar te laten maken. Ewing ging op het aanbod in, reisde vervolgens door Amerika en deed zelfs Europa aan.

Hoewel het zitten in treinen en stoombooten haar doorgaans niet gemakkelijk was, verdroeg zij het met kalmte.

Ella Ewing met haar ouders
Ella Ewing met haar ouders
Ondanks dit lichamelijke ongemak had Ewing het aardig naar haar zin. Tegenover een journalist verklaarde ze dat het aanvankelijk gênant te hebben gevonden om door zoveel mensen aangestaard te worden, maar na verloop van tijd was ze hier wel aan gewend geraakt en had ze lol beleefd aan de reizen. Na zes maanden ontving de lange Amerikaanse 3.250 dollar, veel meer dan een gemiddelde Amerikaan in een jaar verdiende. Ewing gebruikte dit geld onder meer om haar huis naar haar wensen in te richten en op maat maat gemaakte meubelen aan te schaffen. Later kocht ze ook een boerderij voor haar ouders.

Gedurende de rest van haar leven bezocht Ewing nog geregeld beurzen en internationale tentoonstellingen. Oud werd de reuzin niet. De Amerikaanse overleed begin 1913 op veertigjarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose. De grondwet, een Nederlandstalige krant die destijds wekelijks in Amerika werd verspreid, maakte als volgt melding van haar overlijden:

De grondwet, 
21 januari 1913
De grondwet, 21 januari 1913 (Delpher)

Bronnen

-https://historicmissourians.shsmo.org/ella-ewing/
-https://missourilegends.com/notables/ella-ewing/
-https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110620201:mpeg21:a0130
-https://www.dbnl.org/tekst/_hui002190101_01/_hui002190101_01_0220.php
-https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110621418:mpeg21:a0067
×