Dark
Light

‘Blauw LED-licht kan oude schilderijen beschadigen’

Auteur:
1 minuut leestijd

Veld met bloemen bij Arles – Vincent van Gogh, 1888 | © Van Gogh Museum
Als sommige oude schilderijen door blauw LED-licht beschenen worden, kunnen deze werken beschadigd worden. Dat meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek van Letizia Monico aan de universiteiten van Antwerpen en Perugia.

Al langer is bekend dat de gele verf op verschillende oude schilderijen langzaam verkleurt en bruin wordt. Twee jaar geleden ontdekten wetenschappers dat het geel op de schilderijen van Vincent van Gogh verkleurt, omdat de schilder gebruik had gemaakt van zogenaamd chroomgeel.


Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek is dit soort gele verf extra gevoelig voor groen en blauw licht. Daarom is het volgens Letizia Monico een risico om de werken te belichten met LED-lampen, omdat die veel blauw licht uitstralen. Het zogenaamde midden chroomgeel blijkt overigens niet zo heel snel te veranderen van kleur. Met name kleuren als het lichtere citroengeel en blekere sleutelbloemgeel, kleuren die Van Gogh geregeld gebruikte, blijken vanwege een andere kristalstructuur vrij hevig te reageren op de lichtstralen.

Vincent van Gogh was niet de enige meester die gebruik maakte van chroomgeel. Ook kunstenaars als Rik Wouters en Paul Cézanne gebruikten het bijvoorbeeld.

De ontdekking is interessant voor musea, omdat die steeds vaker gebruikmaken van LED-verlichting.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×