Dark
Light

De tuinen van Bomarzo, of: het park der monsters

Auteur:
2 minuten leestijd
Tuinen van Bomarzo - Mond van de Orcus, de Romeinse god van de onderwereld, een soort equivalent van Hades
Tuinen van Bomarzo - Mond van de Orcus, de Romeinse god van de onderwereld, een soort equivalent van Hades (CC BY-SA 3.0 - Ben Skála - wiki)

In de Italiaanse provincie Viterbo, vlakbij het plaatsje Bomarzo, is een bijzondere zestiende-eeuwse beeldentuin te vinden. Het park, door Italianen ook wel il Parco dei Mostri di Bomarzo (het park met de monsters van Bomarzo) genoemd, bevat een groot aantal levensgrote beelden van goden en monsterlijke wezens, ontworpen door Simone Moschino.

De tuinen werden in 1547 ontworpen door Pirro Ligorio. Deze Italiaanse architect en oudheidkundige verwierf ook bekendheid met zijn ontwerp voor de tuinen van de Villa d’Este, een paleis in het Italiaanse Tivoli dat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Ook de tuinen die naar zijn ontwerp bij Bomarzo zijn aangelegd, werden wereldberoemd en inspireerden een groot aantal kunstenaars, waaronder Salvador Dali, Carel Willink en Jean Cocteau. De Nederlandse schrijfster Hella Haasse bezocht het park ook en bracht in 1968 een lang essay uit met de titel De tuinen van Bomarzo.

Vandaag de dag zijn de tuinen vrij bekend, maar in de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw lag het park er nog vrij verwaarloosd bij. En werd nauwelijks naar het historische park omgekeken en veel beelden waren in de loop der tijd overwoekerd. Dat het park met zijn monsterlijke beelden weer bekendheid verwierf is vooral te danken aan de Spaanse kunstschilder Salvador Dali die in de jaren vijftig een korte film over de tuinen maakte en zich in 1946 tijdens het maken van zijn schilderij Le tentazioni di S.Antonio liet inspireren door een beeld in het park.

Salvador Dali bezoekt de tuinen van Bomarzo:

Hierna werd een grondige restauratie uitgevoerd. Sinds de jaren zeventig zijn de tuinen met beelden een grote toeristische trekpleister. Met name de mythologische beelden van monsters en andere wonderwezens zijn populair. In de tuinen zijn onder meer beelden te vinden van wezens als sirenen en nimfen en goden als Proteus en Aphrodite.

Een kleine impressie van de beelden in de tuinen van Bomarzo:

Beeld van de hellehond  Cerberus
Beeld van de hellehond Cerberus (CC BY 2.0 – Marcos Méndez Filesi – wiki)
Beeld van Neptunus
Beeld van Neptunus – Bomarzo
Het monster Echidna met twee leeuwen
Het monster Echidna met twee leeuwen – Bomarzo
Drakenbeeld
Drakenbeeld – Bomarzo
Ceres, de Romeinse godin van de akkerbouw
Ceres, de Romeinse godin van de akkerbouw – Bomarzo
Een van de furiën
Een van de furiën – Bomarzo
Pegasus
Pegasus – Bomarzo
Olifant
Olifant – Bomarzo (CC BY-SA 3.0 – Ben Skála – wiki)
Sfinx in de tuinen van Bomarzo
Sfinx in de tuinen van Bomarzo (CC BY-SA 4.0CC BY-SA 4.0 – Livioandronico2013 – wiki)
Hercules en Cacus
Hercules en Cacus
Drie Gratiën en Nymphaeum
Drie Gratiën en Nymphaeum – Bomarzo
×